Četvrtak 31.03.2011.
04:43
Beta

Prebegao libijski ministar spoljnih poslova

Musa Kusa je zatražio azil u Velikoj Britaniji
 

"Rekao nam je da podnosi ostavku... Razgovaramo s njim o tome, a više detalja ćemo objaviti u dogledno vreme", dodaje se u saopštenju britanskog ministarstva.

Norman Benotmen, Kusin prijatelj, analitičar britanske kuće "Kviliam", rekao je za agenciju Rojters da Musa Kusa traži azil, pošto je napustio vladu iz protesta zbog napada snaga Moamera Gadafija na civile.

"Pobegao je od režima. Nije bio ni malo srećan. Ne podržava napade vlade na civile. Traži azil u Velikoj Britaniji i nada se da će prema njemu postupati dobro", rekao je Benotmen.

Kusa je jedan od najbližih Gadafijevih saradnika i jedna od ključnih ličnosti koje su izmenile spoljnu politiku Libije i, posle godina pod sankcijama, vratile je u međunarodnu zajednicu.

Porparol libijske vlade Musa Ibrahim demantovao je, međutim, ove navode, rekavši da je ministar "u diplomatskoj misiji".

"On (Musa Kusa) je u diplomatskoj misiji. Nije prebegao", rekao je Ibrahim novinarima u Tripoliju.

Potvrdu informacije nije bilo moguće dobiti od Muse ili ljudi iz njegovog okruženja, napominje agencija Asošiejted pres (AP).

"Ohrabrujemo ljude u Gadafijevom okruženju da ga odbace i prigrle bolju budućnost za Libiju koja će omogućiti političku tranziciju i stvarne reforme koje će ispuniti težnje libijskog naroda", zaključuje se u saopštenju Forin ofisa.

2024 © - Vesti online