Sreda 30.03.2011.
18:43
Vestionline

Kina upozorava Sarkozija

Upozorava Sarkozija: Hu Đintao


 

Neuobičajeno snažnim jezikom za diplomatske susrete, Hu je rekao Sarkoziju da će se silom samo pogoršati libijski sukob i da će na kraju sukob morati da bude rešen pregovorima, prenose beogradski mediji.


Huovo upozorenje došlo je na početku mini turneje francuskog predsednika po Aziji, gde će u Kini učestvovati na sastanku G20 o svetskoj monetarnoj reformi i kraćem zadržavanju u katastrofom pogođenom Japanu.

Britanija proterala libijske diplomate

 

Velika Britanija je proterala pet libijskih diplomata lojalnih režimu Moamera Gadafija zbog, kako je obrazloženo, zastrašivanja pristalica opozicije i potencijalne pretnje po britansku nacionalnu bezbednost.

 

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg rekao je u obraćanju poslanicima da je naredio da zvaničnici, među kojima je libijski vojni ataše, napuste zemlju usled zabrinutosti za njihove postupke u Velikoj Britaniji.


"Vlada je, takođe, procenila da bi ovi pojedinci, u slučaju da ostanu u Velikoj Britaniji, predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost", rekao je Hejg.


Britanski zvaničnici navode da se smatra da su proterane diplomate u Ambasadi u Londonu bile vodeće pristalice Gadafija i da su umešani u pokušaje zastrašivanje pristalica libijske opozicije u Britaniji.


Hejg je, takođe, potvrdio da su britanske diplomate u proteklih nekoliko dana bili u kontaktu sa ličnostima iz redova opozicije u libijskom gradu Bengaziju. Slične sastanke planiraju američki i francuski zvaničnici.


Predsednik Hu je upozorio Sarkozija da bi vazdušni udari na Libiju mogli da prekrše "originalne namere" rezolucije UN, koja je imala za cilj zaštitu civila.


"Cilj UN rezolucije je da se prekine nasilje i zaštite civili", prenela je državna televizija reči kineskog predsednika tokom susreta sa Sarkozijem.


"Ukoliko vojne akcije donesu nesreću nevinim civilima i stvore još veću humanitarnu krizu, time će se prekršiti originalne namere rezolucije Saveta bezbednosti", rekao je Hu, a prenele agencije.


Kina je bila veoma kritična prema međunarodnim vojnim operacijama u Libiji, iako nije iskoristila pravo veta u Savetu bezbednosti prilikom glasanja o rezoluciji, kojom se pored zone zabrane leta odobrava i upotreba neophodnih sredstava za zaštitu civila.


Francuska je, s druge strane, predvodila koalicionu kampanju protiv libijskog vođe Moamera Gadafija koji se vojno suprostavlja pobunjenicima namernim da ga zbace s vlasti, i učestvuje zajedno sa SAD, Britanijom i drugim zemljama u bombardovanju Libije.


Hu je rekao Sarkoziju da upotreba sile nije odgovor na probleme, nego će samo još više zakomplikovati stvari, prenela je agencija Sinhua.


"Dijalog i druga miroljubiva sredstva su jedino rešenje problema", rekao je Hu.
Sarkozi je rekao da se Francuska takođe nada da libijsku krizu reši političkim i diplomatskim sredstvima, prenela je Sinhua.

2024 © - Vesti online