Subota 05.12.2009.
17:29
Vestionline

Upoznajte najtraženijeg čoveka

Početkom 1950-ih grupa promućurnih Finaca došla je na ideju da se podigne selo Deda Mraza. Ideja je postala stvarnost zahvaljujući finskoj pošti. Deca iz svih krajeva sveta slala su pisma Deda Mrazu u Finsku, Norvešku, Švedsku, Kanadu, čak i Eskimima na Grenlandu, ali nikada nisu dobijala odgovor.

Onda je finska pošta otvorila malu ispostavu na polarnom krugu, a učenice koje su tu radile počele su da odgovaraju na pisma upućena Deda Mrazu. Deda Mraz je od 1985. do danas primio 11,1 milion pisama.

Legenda je rođena, a Finska je postala jedina prava postojbina Deda Mraza. U danima pred Božić na aerodrom Deda Mraza sleti i po 400 čarter aviona sa 70.000 posetilaca. Oni dolaze iz svih krajeva sveta da bi videli Deda Mraza i razgovarali s njim. Turistička industrija zvana Deda Mraz obezbeđuje danas posao stotinama Laponaca i ostvaruje godišnji profit od 500 miliona evra.

Sveti Nikola


Prema enciklopediji Britanika, postojanje svetog Nikole, biskupa od Smirne (danas Izmir u Turskoj) nije potvrđeno nijednim istorijskim dokumentom tako da se ništa sigurno ne zna o njegovom životu.

Darežljivost i dobrota po kojima je sveti Nikola bio poznat prerasle su u legende o čudima koje je činio za siromašne i nesrećne.

Transformacija Deda Mraza počela je 1823. godine kada su jedne njujorške novine objavile poemu „Poseta Svetog Nikole", koju je napisao Klark Mure da bi zabavio svoju kćerku. Pesma je brojnim Amerikancima predstavila prijatnog sveca koji leti iznad krovova kuća u sankama koje vuku irvasi.

Američku sliku Deda Mraza razradio je krajem 19. veka karikaturista Tomas Nast koji je objavio seriju ilustracija u magazinu Harper vikli.


Nast je dodao takve detalje kao što su radionica na Severnom polu, lista dobre i nevaljale dece.Deda Mraz se pojavljivao u odeći različitih boja, da bi se crvena konačno ustalila kada se tako obučen pojavio na božićnim čestitkama 1885. godine.

Urbana legenda kaže da je kompanija „Koka-kola” izmislila Deda Mraza, kada je 1931. stavila njegov lik na etikete svojih proizvoda. To, naravno, nije tačno, ali su otad Deda Mraz i „Koka-kola” nerazdvojni, jer se Deda Mraz pojavljuje na proizvodima ove kompanije pred svaki Božić.

Deda Mraz ukratko


Deda Mraz se opisuje kao visoka, dostojanstvena religijska osoba koja jaše belog konja kroz vazduh.

U Severnoj Americi Deda Mraz je dobio oblik debelog, veselog, starog gospodina koji nema nikakve religijske atribute svetog Nikole. Moderni Deda Mraz živi na Severnom Polu i uz pomoć vilenjaka dostavlja igračke dobroj deci širom sveta.

Jedna od karakteristika modernog doba, život u iluziji, ušla je u sve sfere. Moćni mediji stvorili su svog sveca, Deda Mraza, koji pomera granice između mašte i stvarnosti.

Davanje poklona, ili ostavljanje poklona u čarapu za to pripremljenu, postalo je sastavni deo života skoro svih ljudi koji žive na Zapadu.

2024 © - Vesti online