Sreda 30.03.2011.
15:26
Fonet

CG nema pojma ko sve ima srpski pasoš

MUP Srbije ne dostavlja podatke o vlasnicima srpskog pasoša

Kako piše list, nagađanje o tome koliko je takvih slučajeva "spada u domen spekulacija, ali je sasvim sigurno, a doći će vreme da se to dokaže - da ih nema na hiljade, pogotovo ne 70.000, koliko su ovih dana saopštavali predstavnici prosrpskih partija".

Sagovornik "Pobjede" objašnjava da Srbija nudi državljanstvo građanima Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, iako ti ljudi nemaju prebivalište u Srbiji, niti često imaju ikakve veze sa Srbijom.


To, prema sagovorniku podgoričkog lista, dovodi obe države u potencijalni problem, "ali najveći problem stvara samim ljudima koji se odluče da prekrše zakon svoje zemlje, u kojoj imaju sva prava, kako bi uzeli još jedno državljanstvo, pri čemu u drugoj državi, u ovom slučaju Srbiji, nemaju gotovo nikakvih prava".

"Ako državljanin Crne Gore, koji je i državljanin Srbije, ide da se leči u Srbiju, hoće li ga ta država prihvatiti i lečiti samo zato što je njen državljanin? Sigurno je da neće. Za tako nešto potrebno je imati zdravstveno osiguranje te zemlje, da se tamo plaća porez i mnogo toga. Ne samo da neće da ih leče, nego neće da ih prime bez uputa iz Crne Gore", kaže sagovornik "Pobjede".

2024 © - Vesti online