Sreda 30.03.2011.
08:00
Vestionline

Kia ostvarila tri rekorda

Prvi rekord je pao kada je "Kia" izvezla desetomilionito vozilo. To je bila bela limuzina "optima". Jubilarno vozilo je otišlo iz luke Pieongatek (80 km jugozapadno od Seula) poznatom kupcu u SAD.


Druga dva rekorda ostvarila je "Kijina" prva evropska fabrika u slovačkom mestu Žilina. U njoj je lane proizvedeno 229.500 vozila, što povećanje za 52 odsto u odnosu na godinu dana ranije. U istoj fabrici, jednoj od najsavremenijih na svetu, proizvedeno je i 320.900 automobilskih motora, 31 odsto više nego 2009. godine.


S obzirom na to da su Korejci tek pre nekoliko meseci predstavili novi "sportejdž" (sportage) i da novi "pikanto" i "rio" uskoro stižu na tržišta, u "Kiji" nemaju razloga za brigu barem još neko vreme.


"Kija" je čak polovinu od deset miliona izvezenih vozila ostvarila u poslednjih šest godina, dok joj je za prvih pet miliona bilo potrebno 30 godina. Drastičan rast prodaje postignut zahvaljujući strategiji, koja se fokusirala na poboljšanja kvaliteta i dizajna, promenu globalnih marketinških aktivnosti i jačanje zastupničke mreže.


To je svrstava među vodeće automobilske igrače na globalnom automobilskom tržištu, navedeno je u saopštenju.

2024 © - Vesti online