Utorak 29.03.2011.
12:44
Tanjug

Gadafi traži prekid bombardovanja

Varvari nas bombarduju: Moamer Gadafi
 


Gadafi je u pismu ofanzivu nazvao varvarskom, a koalicione vazdušne napade na njegovu zemlju uporedio sa kampanjama Adolfa Hitlera za vreme Drugog svetskog rata, preneo je AFP.

Vazdušnu kampanju su pre desetak dana pokrenule Velika Britanija, Francuska i SAD kako bi obezbedile sprovođenje zone zabrane letova iznad Libije, koju su uvele UN, i zaštitile civile koji se nalaze na meti napada Gadafijevih snaga.


U Londonu će danas biti održana konferencija posvećena situaciji u Libiji, koja će okupiti predstavnike više od 35 zemalja, uključujući sedam arapskih država, kao i čelnike UN i NATO. 

Hejg: Gadafi ili pred sud ili u egzil

 

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izjavio je danas da Muamer el Gadafi mora biti izveden pred Međunarodni krivični sud, ali nije isključio mogućnost da libijski vođa ode u egzil.


"Mi, naravno, nismo u mogućnosti da biramo gde bi on mogao da ode. Neću ja birati mesto gde će se penzionisati pukovnik Gadafi. Ali ja smatram da da bi trebalo da bude izveden pred sud. Ljudima koji su počinili zločine treba da sudi Međunarodni krivični sud, ako tužilac ima informacije o njima", rekao je Hejg.


"Ali to gde će otići, ako ode, zavisi od njega i građana Libije i mi nećemo imati kontrolu nad tim", kazao je on, preneo je Frans pres.
 

Britanski listovi "Tajms" i "Gardijan" objavili su da će lideri zapadnih, arapskih i afričkih zemalja na današnjoj konfrenciji u Londonu razmotriti plan da ponude Gadafiju da bezbedno napusti Libiju.

Pobunjenici primorani na dalje povlačenje

Ruševine posle bombardovanja
 

Libijski pobunjenici povukli su se danas pred Gadafijevim snagama i sada se nalaze na oko 100 kilometara istočno od grada Sirta, javlja AFP.

Pobunjenici koji su od nedelje napredovali, zaustavljeni su sinoć na oko 60 kilometara od Sirta, grada koji žele da zauzmu. Međutim, oni su jutros morali da se još povuku zbog napada Gadafijevih snaga sve do mesta Nofilija.


Više pobunjenika reklo je izveštaču AFP da očekuju "delovanje Sarkozijevih aviona" kako bi mogli da napreduju dalje prema Sirtu.


Pobunjenici koji su krenuli iz svog uporišta grada Bengazija, u poslednjih 48 sati su zauzeli više sela zahvaljujući vazdušnim napadima međunarodne koalicije u kojima su značajno oslabljene Gadafijeve snage.
 

Međutim, u poslednja 24 časa međunarodna koalicija nije intervenisala na istoku Libije, dodaje AFP.

2024 © - Vesti online