Utorak 29.03.2011.
12:29
Večernji list

Gotovina: Biću oslobođen

Ima insajderske informacije: Ante Gotovina u haškoj sudnici

"I on i ja verujemo da će presuda biti oslobađajuća i da ćemo ili 15. ili 16. aprila krenuti put Zagreba. Ni general niti njegov braniteljski tim ne stoje iza najavljenih protesta", rekao je Mišetić za "Večernji list".

Protest u znak podrške "kriminalizovanim, pritvorenim i osuđenim hrvatskim veteranima" najavili su Akcija za bolju Hrvatsku i Udruženje hrvatskih veterana 1990-1996, i to na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, dan nakon očekivanog izricanja presude Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

Gotovinin advokat Luka Mišetić izjavio je da ne veruje u informacije da je osuđujuća presuda trojici hrvatskih generala već napisana i da se samo čeka na njeno objavljivanje.

"Tako se samo širi pesimizam i dižu tenzije. Nema insajderskih informacija", dodao je Mišetić.

Mišetić je, međutim, istakao da Gotovini puno znači poziv Hrvatske biskupske konferencije katolicima u Hrvatskoj na post i molitvu za pravednu presudu trojici generala.

I Markačev advokat Goran Mikuličić smatra da najavljeni protesti u procesnom smislu mogu da budu samo kontraproduktivni, zbog čega su i Markač i njegova porodica protiv njihovog održavanja.

Markač je "protiv masovnog izražavanja zadovoljstva ili nezadovoljstva", objasnio je Mikuličić.

Haški tribunal optužio je Gotovinu, Čermaka i Markača za zločine nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja", u leto 1995. godine. Suđenje je počelo pre tri godine, a tužilaštvo traži 27 godina za Gotovinu, 23 za Markača i 17 za Čermaka.

Ante Gotovina je u pritvoru od kraja 2005, kada je uhapšen na Kanarskim ostrvima, a Čermak i Markač su se dobrovoljno predali 2004. godine.

2024 © - Vesti online