Utorak 29.03.2011.
07:01
J. L. Petković - Vesti

Planeta u raljama radijacije (3): Radioaktivni Vuk Karadžić

JUG SRBIJE OČIŠĆEN OD NATO PROJEKTILA: Mirjana Radenković

Jonizujućeg zračenja ima i u bananama i u ljudskom organizmu. Problem je kad je čovek izložen dodatnoj radijaciji, objašnjava dr Mirjana Radenković, direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Kako izloženost zračenju utiče na zdravlje ljudi?

- Jonizujuće zračenje deluje na tkiva na ćelijskom nivou, menjanjem strukture molekula. I u ovom slučaju ćelije imaju neke mehanizme odbrane, ali može doći i do mutacija ili smrti ćelije.

Učestovali ste u čišćenju terena nakon bombrdovanja Srbije osiromašenim uranijumom. Da li su sve sada bezbedne?

- Lokacije koje su sanirane su: Bratoselce, Reljan 1 i 2, Pljačkovica i Borovac. Uklonjeni su projektili i okolno zagađeno zemljište. Ispitivanje radioaktivnosti u uzorcima iz životne sredine iz tog područja ukazuje na to da su ove lokacije bezbedne.

Šta sa bombardovanim lokacijama na Kosovu? Da li se iko brine o tome?

- Postoje podaci da su i lokacije na Kosovu bombardovane municijom sa osiromašenim uranijumom. Nemamo podatke o tome da li je nešto preduzeto da se te lokacije saniraju i da li se vrši monitoring radioaktivnosti u životnoj sredini.

Planeta u raljama radijacije

 

- Nuklearni jahači apokalipse

- Kobajagi nema uglja

Imajući u vidu događaje u Japanu i proteste u Evropi, da li su nuklearne elektrane bezbedne?

- Mislim da možemo govoriti o bezbednim nuklearnim elektranama.

Da li ste zagovornik izgradnje nuklearne elektrane u Srbiji?

- Trenutno postoji zabrana izgradnje nuklearnih elektrana u Srbiji. U budućnosti ćemo možda morati da razmišljamo o tome, usled povećanih potreba za energijom.

Priča se i da je spomenik Vuku Karadžiću u Beogradu građen pločama koje imaju povećanu radioaktivnost. Da li je to tačno?

- Poznato je da mermeri mogu imati povišenu prirodnu radioaktivnost, njihovo korišćenje u eksterijeru ne ugrožava zdravlje ljudi.

2024 © - Vesti online