Utorak 29.03.2011.
06:45
Vestionline

"Amerika svetu donosi mir i demokratiju"

Barak Obama: Imali smo obavezu da delujemo u Libiji
 


''Ne možemo da vojno reagujemo gde god da dođe do represije, moramo da merimo svoje interese sa potrebom da se deluje. Ali, to ne može biti izgovor da se ne deluje'', izjavio je Obama na Univerziitetu za nacionalnu odbranu u Vašingtonu i dodao da može da kaže da je zaustavljeno ''smrtonosno napredovanje'' snaga libijskog lidera Moamera Gadafija.
 

On je dodao da su SAD ''prirodno nesklone da koriste silu u svim izazovima sveta, ali kada su naši interesi i vrednosti u pitanju, imao obavezu da delujemo''. On je na zamerke da se sporo reagovalo, rekao da je 1990-ih u Bosni međunarodnoj zajednici bilo potrebno godinu dana, a sada 31 dan.
 

Prema njegovim rečima, NATO je preuzeo kontrolu i komandu nad opoeracijom u Libiji, zbog čega će rizik i troškovi SAD biti značajno smanjeni.
 

''Želim da budem jasan: Učinili smo što smo rekli da ćemo uraditi, ali to ne znači da je nas posao završen'', istakao je Obama.

Obama je rekao da će Libija, dok Gadafi ne ode sa vlasti, ostati opasno mesto, a da će i kada on ode, tranzicija ka odgovornoj vladi biti težak zadatak.
 

''Imali smo jedinstvenu sposobnost da zaustavimo pokolj, u suprotnom izdali bismo sami sebe. Pored toga, imamo strateški interes, jer masakr u Libiji bi doveo do izbeglica i bio pritisak na Tunis i Egipat'', dodao je on.
 

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja - 39 odsto Amerikanaca je izjavilo da im je jasan cilj vojne operacije u Libiji, dok je 50 odsto Amerikanaca reklo da im nije jasan.

2024 © - Vesti online