Ponedeljak 28.03.2011.
18:38
Vestionline

Svedok: "Šakali" od Albanaca iznudili 20.000 maraka

"Šakali"
 

Ljuši, koji je tada imao 17 godina, posvedočio je pred Većem za ratne zločine u Beogradu, da je on bio zadužen za prikupljanje novca, isključivo deviza. Tužilaštvo za ratne zločine veruje da je jedan od glavnih motiva počinjenih zločina bilo koristoljublje.


Ljuši je ispričao kako je tada njegova porodica pobegla u naselje Gaši, pošto su u blizini začuli pucnje i i videli zapaljene kuće, a posle nekog vremena došle su "srpske snage", i naredili im da se razdvoje žene i deca od muškaraca i da im predaju novac.


Ljuši je rekao da su žene i deca odvedeni u fabriku akumulatora koja se nalazila na ulasku u Peć, gde su bili nekoliko sati, a da je tek sutradan saznao da su mu otac, stric i još sedam rođaka ubijeni.


Toplici Miladinoviću i još osmorici pripadnika paravojne formacije "Šakali", teritorijalne odbrane i rezervnog sastava policije, sudi se zbog ubistva najmanje 44 albanska civila u selu Ćuška kod Peći 14. maja 1999.


Na početku suđenja, prošle godine u decembru, svi okrivljeni su negirali zločine koji im se stavljaju na teret, kao i pripadanje jedinici "Šakali".

2024 © - Vesti online