Ponedeljak 28.03.2011.
17:50
Fonet

Lavrov: Zapad prekršio rezoluciju UN o Libiji

Zaštita civila je jedno, a pomaganje pobunjenicima drugo, smatra Lavrov

Prema njegovim rečima, mešanje koalicije zapadnih zemalja u građanski rat u Libiji nije odobreno Rezolucijom 1.973 Saveta bezbednosti UN.

"Smatramo da mešanje koalicije u unutrašnji, građanski rat, u suštini, nije odobreno rezolucijom SB UN", rekao je Lavrov, a prenela je agencija Itar-Tass.

"Vidimo medijske izveštaje i ovde, i u Evropi, i u SAD, o tome da zvaničnici zemalja koje učestvuju u toj koaliciji, daju izjave koje, s jedne strane, potvrđuju da oni prate samo cilj zaštite civilnog stanovništva, ali s druge strane stižu vesti, koje niko ne demantuje, o nanošenju udara koalicione avijacije po vojsci libijskog lidera Moamera Gadafija, uz podršku naoružanih pobunjenika", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je zatražio međunarodnu proveru medijskih izveštaja o ljudskim žrtvama vazduhoplovnih udara zemalja koje od 19. marta učestvuju u operaciji "Odisejeva zora".

"Zaštita civilnog stanovništva ostaje naš prioritet", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, takođe, izrazio uverenje da postoji suštinska razlika između vazduhoplovnih udara po libijskoj protivvazdušnoj odbrani i vojsci lojalnoj lideru Libijske džamahirije.

Itar-Tass prenosi da je Lavrov, istovremeno, rekao da odluka NATO-a da preuzme na sebe komandovanje operacijom u Libiji odgovara Rezoluciji.

"Odluka o tome da sada NATO preuzima na sebe komandu nad svim operacijama u Libiji, odgovara parametrima koji su u Rezoluciji 1.973 SB UN", rekao je ruski ministar.

U ime ruskog rukovodstva, Lavrov je rekao da je potreban hitan prekid vatre u Libiji. Prema njegovim rečima, Moskva podržava inicijativu Afričke unije iz prošle nedelje, da se u Libiju uputi misija sačinjena od pet predsednika afričkih država, ovlašćena da posreduje u prekidu krvoprolića i radi prevladavanja krize.

Ruska državna agencija prenela je iz Londona i izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena da je mandat UN jasan - da "treba zaštiti civilno stanovništvo od vojnog nasilja" i da "NATO postupa u okvirima zadatog mandata".

2024 © - Vesti online