Ponedeljak 28.03.2011.
18:06
Vestionline

Zukorlić: Muslimani, budite Bošnjaci

Zukorlić i Cerić: Bošnjak islamske veroispovesti koji govori bosanski jezik
 

Pismima i video porukama Cerić i Zukorlić su pripadnicima bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i na Kosmetu sugerisali izjašnjavanje po nacionlanosti - Bošnjak, po veri - islam i jeziku - bosanski.

"Nedostatak nacionalne države, koja bi ravnopravno sa drugim državama u Evropi štitila svoj bošnjački narod u ambijentu jednakih mogućnosti za očuvanje sopstvenog identiteta i afirmaciju svojih duhovnih, moralnih i drugih tradicionalnih i civilizacijskih vrednosti, sve Bošnjake čini obaveznim da se okupe oko svoje nacije, vere i jezika", navodi se u poruci.

Popis stanovništva, koji se u Crnoj Gori sprovodi početkom aprila, kako se navodi, "istorijska je, a možda i poslednja prilika da se na civilizovan način u ambijentu slobodnog izjašnjavanja sa ovog dela bošnjačkog naroda ukloni višedecenijska nepravda osporavanja nacionalnog i jezičkog identiteta".

U Srbiji je popis stanovništva trebalo da se održi takođe u aprilu, ali će biti odložen za jesen, a i popis na Kosovu i Metohiji, koji je najavljen od 1. do 15. aprila, mogao bi da bude odložen do jeseni.

2024 © - Vesti online