Ponedeljak 28.03.2011.
13:06
Beta, Fonet

Turska pomaže NATO, ali ne bombarduje Libiju

Ras Lanuf posle ulaska pobinjenika u grad

Erdogan, međutim, nije precizirao kada će Turska preuzeti aerodrom u Bengaziju, uporištu pobunjenika na istoku zemlje.

On je, takođe, rekao da će Turska pomoći u sprovođenju odluke o zoni zabranjenog leta, ali da neće učestvovati u vazdušnim napadima na kopnene ciljeve. Erdogan je naglasio da njegova zemlja nikada neće upotrebiti oružje protiv libijskog naroda.

Međutim, NATO će, kako je dogovoreno, koristiti vazduhoplovnu bazu u Izmiru za kontrolu letova nad Libijom. Turska, takođe, učestvuje sa četiri fregate i jednom podmornicom u kontroli embarga na uvoz oružaja u Libiju, kao i u doturanju humanitarne pomoći građanima te afrčke zemlje.

Turska je jedina muslimanska država članica NATO-a.

Erdogan je rekao da ima kontakte i s pukovnikom Moamerom Gadafijem i s predstavnicima Prelaznog nacionalnog saveta, koji su formirali pobunjenici.

"Ukoliko dve strane u konfliktu u Libiji zatraže da Turska posreduje mi ćemo to prihvatiti", kazao je Erdogan londonskom "Gardijanu" i dodao da bi to bilo rađeno u okviru NATO-a, Arapske lige i Afričke unije.

Ankara je prihvatila rezoluciju Saveta bezbednosti UN i uključila se u akciju kontrole zone zabranjenih letova nad Libijom, ali je oštro kritikovala koalicione snaga, pogotovo Francusku, zbog bombardovanja Libije i velikog broja žrtava.

U Ankari upozoravaju da bi odugovlačenje konfklikta u Libiji doveo do stvaranja "drugog Iraka".

2024 © - Vesti online