Ponedeljak 28.03.2011.
12:00
Lj. Mudrinić - Vesti - Foto:

Bez nauke i kulture nema napretka

Osvajaju nova znanja: Mladi Prijedorčani
 


Direktor ove ustanove Mara Ećim kaže da deca, pored sadržaja kao što su igračke i didaktički materijal, ovde mogu da nauče dosta korisnih stvari, odnosno da od malih nogu nauče da se druže sa knjigom.
 

- Ciljna grupa su nam mališani koji su krenuli, ili će iduće školske godine sesti u školske klupe i koji tek uče da pišu. Naši bibliotekari, kroz interaktivan rad sa njima, čitajući im bajke, basne ili druge priče i pesme namenjene njihovom uzrastu i prepričavajući ih sa njima, otkrivaju im svu lepotu književnosti, ali i podstiču im maštu i motivišu na kreativnost. Tako naši polaznici uče da i sami ispričaju neke nove priče ili da nacrtaju likove i događaje iz pročitanih dela koja su ostavila na njih najjači utisak - kazala je Ećimova.
 

Ona je dodala da im je u opremanju "Dečje pričaonice" značajno pomogla Fondacija Arcerol Mital Prijedor, koja im je poklonila televizor i DVD, preko kojih prikazuju edukativne programe - crtane i druge filmove. Ovo je samo jedna u nizu donacija te Fondacije usmerena u obrazovanje i kulturu najmlađih Prijedorčana, što je preduslov za napredak društva.


"Dečja pričaonica" je zbog skučenog podstanarskog prostora u kojem se već decenijama nalazi Biblioteka, smeštena u Dečje odeljenje, čiji je jedan njegov deo preuređen za nju.
 

- U njoj deca radnim danima borave od 8 do 16 sati, a u proteklih desetak dana, koliko je otvorena, najbolju saradnju ostvarili smo sa Osnovnom školom "Branko Ćopić" i Dečjim vrtićem "Radost" - kazala je Ećimova i dodala da se nadaju da će u narednom periodu biti sve više zainteresovanih roditelja da svoju decu uključe u nju.
 

Ona je istakla i da se nada da neće još dugo čekati da im se pronađe adekvatan prostor za njihovu ustanovu i naglasila da će im se tek sa rešavanjem ovog njihovog višedecenijskog problema, otvoriti mogućnosti za obogaćivanje sadržaja svih segmenata njihove ustanove, među kojima i "Dečje pričaonice".

2024 © - Vesti online