Ponedeljak 28.03.2011.
06:44
Blic

Telohranitelji samo sa licencom

Ovo su samo neke od blizu 90 odredbi Nacrta zakona o privatnom obezbeđenju, koji bi konačno trebalo da uvede red u ovoj oblasti i popuni gotovo dvodecenijsku pravnu prazninu.

Radnici u obezbeđenju moraće da imaju najmanje srednju školu
 


 

U Srbiji, inače, ne postoji tačna evidencija o broju firmi koje se bave poslovima obezbeđenja. Prema pristupnicama za članstvo u Udruženju za privatno obezbeđenje Privredne komore Srbije, takvih privrednih društava i preduzetnika ima 314 i oni zapošljavaju oko 27.000 radnika.

Međutim, pošto se istim poslovima bavi i dosta neprijavljenih firmi, procenjuje se da je taj broj dvostruko veći.

- Kada zakon bude usvojen, građani će biti sigurni da će im usluge pružati firme koje su registrovane. A uslovi koje za to zakon postavlja su zaista rigorozni i potpuno usklađeni sa evropskim zakonodavstvom, standardima i iskustvima. To praktično znači da se približava kraj prakse koja omogućava da firmu za privatno obezbeđenje može da registruje svako ko ima 250 evra - kaže za “Blic” Dragiša Jovanović, predsednik Udruženja za privatno obezbeđenje PKS.

Ovaj zakonski projekat, između ostalog, daje mogućnost finansijskim institucijama, pred svega bankama i poštama, koje su najčešće meta pljačkaša, da u roku od tri godine uvedu protivprepadni sistem.

2024 © - Vesti online