Nedelja 27.03.2011.
22:54
Vestionline

Američki vojnici se drogirali pa ubijali civile iz zabave

Ubijali nevine civile iz zabave

"Časni sude, kriv sam!" Ovim rečima je 22-godišnji američki vojnik odgovorio pred vojnim sudom kada ga je sudija upitao da li hoće da prizna krivicu za ubistvo tri nenaoružana avganistanska civila.

Istraga za ratne zločine sprovedena je nad desetak američkih vojnika koji su bili na službi u Avganistanu. Jedan od njih je priznao da je u vreme kada je počinio zločine koristio drogu, a na pitanje sudije da li je planirao da civile ubije ili zaplaši, vojnik je smirenim glasom odgovorio: "Plan je bio ubiti ljude".

Vojnik je priznao na sudu da su on i njegovi "saborci" počeli da planiraju ubistva krajem 2009. godine, a da bi izgledalo kao samoodbrana žrtvama su pod tela podmetali svoje oružje.

Ono što je najviše šokiralo američku javnost je deo svedočenja u kojem vojnik priznaje da su svi znali šta se radi i da su žrtve nevine.

Pošto su ubili nenaoružane civile vojnici su se pored njih fotografisali, a na jednoj fotografiji se vojnik smeje dok drži za glavu mrtvog Avganistanca. Nemački nedeljnik "Špigl", koji je prvi objavio ove fotografije, poseduje još nekoliko hiljada sličnih slika koje potvrđuju da je "grupa američkih vojnika" ubijala avganistanske civile.

2024 © - Vesti online