Nedelja 27.03.2011.
22:13
Vestionline

Libijka tvrdi da ju je silovalo 15 Gadafijevih ljudi

Pred novinarima optužila Gadafijeve vojnike za silovanje 

Žena je nekontrolisano vrištala, bila raščupana, lica i tela prekrivenih modricama, a na desnom bedru videla se krv. Rekla je da se zove Eman al-Obeidi, govorila je engleski i objasnila da dolazi iz Bengazija. Kako kaže, Gadafijevi vojnici su je na kontrolnoj tački istočno od Tripolija dva dana držali protiv njene volje, a petnaestorica su je silovali.


"Pogledajte šta su mi uradili", vrištala je. "Uništili su mi čast". Pokazala je zglobove na kojima je bilo tragova vezivanja.

Ljudi zaduženi za boravak novinara u hotelu i hotelsko osoblje pokušali su da je ućutkaju i izbace napolje. Jedna konobarica joj je poručila da je "izdajnik", a druga joj je preko glave stavila kaput kako bi je sprečila da dalje priča. Prema rečima novinarke Al Džazire jedna konobarica je izvadila kuhinjski nož.

Silovana žena ubrzo je odvedena u automobil parkiran ispred hotela, posle čega su je odvezli u nepoznatom pravcu. Obezbeđenje je prvo izjavilo da je žena bila pijana, što prema navodima novinara nije istina, a potom i da je psihički bolesna.


Novinari koji su prisustvovali ovoj dramatičnoj sceni u više navrata su pokušali da spreče obezbeđenje da odvede ženu, pri čemu su i sami bili povređeni, a oprema im je razbijena. Uprkos brojnim pitanjima o sudbini Eman al-Obeidi, vlasti nisu želele da komentarišu taj slučaj.

Na kasnijoj konferenciji za štampu koju je održao zamenik ministra spoljnih poslova Libije Kaled Kaim rečeno je kako da je je al-Obeidi pružena "pravna pomoć". Ministar je dodao i da žena nije psihički poremećena, a da će protiv njenih napadača biti podignuta krivična prijava. Novinarima je obećano da će moći da je vide i razgovaraju s njom.

Stranim novinarima u Tripoliju kretanje je strogo ograničeno i smeju da posećuju samo mesta koja im vlasti dozvole, i uvek uz pratnju. Ovo je bio prvi slučaj da je neko od građana prišao novinarima u Tripoliju.

2024 © - Vesti online