Nedelja 27.03.2011.
20:53
Srna

Kusturica dobio nagradu Momo Kapor

Kusturica na potpisivanju svoje knjige

Kusturici će nagradu uručiti predsednik Upravnog odbora Zadužbine Matija Bećković 8. aprila na svečanosti u Skupštini grada Beograda na Kaporov rođendan.

U obrazloženju žirija, koji je odluku o dodeli priznanja Kusturici doneo jednoglasno, ističe se da se knjiga "Smrt je neprovjerena glasina" može čitati kao autobiografija, venac priča i kao roman o odrastanju.

"Ma kako čitali ovu knjigu o porodici, mentalitetima, neobičnim likovima, ljubavima, o duhu jednog vremena, neće vam promaći da se u njoj fabulira balkanski, epski, a da je izrada u jeziku i detalju minuciozna, srednjoevropska, češka", navodi se u obrazloženju.

Priznanje "Momo Kapor" čine srebrna plaketa, povelja i novčana nagrada u iznosu od 200.000 dinara. Zadužbina "Momčilo Momo Kapor" je, radi obeležavanja umetničkog dela i stvaralaštva jednog od najznačajnijih beogradskih pisaca i slikara, preminulog Moma Kapora, prošle godine ustanovila nagradu, koja se dodeljuje jednom godišnje, naizmenično, za doprinose u književnoj i likovnoj umetnosti.

2024 © - Vesti online