Nedelja 27.03.2011.
19:49 >> 20:44h
Vestionline

Artemijevog pristalicu "isterali" iz crkve

Ovog puta za greh mu je uzeto što je u junu prošle godine na svoje imanje u selu Loznici prihvatio 16 monaha iz manastira Crna reka, koji su podržavali kasnije raščinjenog vladiku Artemija.


U obrazloženju se navodi da je na ovaj način "oformio monašku zajednicu na teritoriji Eparhije žičke bez blagoslova episkopa", ali i zato što je potom odlazio u Ljuljake (selo u Gruži) na "navodna" bogosluženja bivšeg vladike raško-prizrenskog, sada monaha Artemija, čime je "svesno preduzeo radnje protiv crkvenog poretka".

Nepopustljivi prema njegovim sledbenicima: Vladika Artemije


Stevanović se nije 10. marta pojavio u Kraljevu na javnom pretresu, ali je pre toga Crkvenom sudu poslao odgovor na ove optužbe u kome se navodi i da je "zbog nepoštovanja bogosluzbenog poretka, kršenja Ustava SPC i propisa o bogosluženju, kao i brojnih sablazni u Žičkoj eparhiji, došao do uverenja kako put kojim idu vladika žički i njegovi saradnici nije put koji ga vodi ka Hristu i spasenju".


Obavestio je ovaj sud i da se iz tih razaloga sredinom prošle godine odselio iz Eparhije žičke u drugu, pa da oni zbog toga za ovaj slučaj nisu ni mesno nadležni. Crkveni sud ovo nije uvažio,"jer ima saznanja da Stevanović, ipak, živi u Čačku", mada mu je poziv za pretres upućen na beogradsku adresu.

Miloje Stevanović

U obrazloženju presude navodi se da je crkveni tužilac ukazao na raskolnički karakter u delovanju Stevanovića još od januara 2008. godine, a veće zaključilo da on "nije neuk pravoslavac, već svestrano obrazovan čovek, ali i istaknuti član pseudozelitskog pokreta.

Zbog toga pravoslavni hrišćani ubuduće ne smeju i ne mogu molitveno da opšte ni sa monahom Artemijem,ni sa Milojem Stevanovićem."


Stevanović je rekao da namerava da uputi žalbu Velikom ckvenom sudu u Beogradu, uz obrazloženje da mu sude zato što je "gladnog nahranio, žednog napojio i nevoljnom pružio ruku".


U čačanskom kraju Stevanović je poznat kao "Grešni Miloje", po naslovu jedne knjige u kojoj je naveo razloge za svoj povratak veri, pošto je uoči skupa održanog pre skoro tri decenije u Beogradu na kome je kritikovao slabosti tadašnjeg poretka, bio sekretar Opstinskog komiteta SK u Lucacnima.

2024 © - Vesti online