Nedelja 27.03.2011.
08:52
Vesti

Gaspromnjeft preuzima crveno-bele!

Ruski Gaspromnjeft u bliskoj budućnosti (po donošenju novog Zakona o sportu) planira da preuzme kontrolu nad Crvenom zvezdom, saznaje se iz izvora vrlo bliskih Vladi Srbije.

Petrolejski gigant je već generalnim sponzorstvom na pet godina, potpisanim pre godinu dana, nagovestio želje i ambicije. Rusima naruku ide i novi Statut Crvene zvezde, koji omogućava bilo kom članu kluba, pa i strancu, da bude predsednik i sprovede svoj program upravljanja. To će se po svoj prilici i dogoditi, možda ne odmah, već na izborima za godinu i po dana, samo ako novi Zakon o sportu, koji je još u skupštinskoj proceduri, omogući takav vid preuzimanja kluba.


U političkim, privrednim i sportskim krugovima se otvoreno priča da Rusi "kupuju" crveno-bele, a da to nisu prazne priče, postoje mnoge naznake: Ugovor o saradnji omladinskih škola Crvene zvezde i Zenita, finansijske injekcije u prelaznom roku i svim ostalim "teškim" situacijama, potvrđen preliminarni dogovor sa predsednikom Gasproma Aleksejem Milerom, oko kupovine projekta od Portugalaca i izgradnja novog stadiona, poseta premijera Rusije Vladimira Putina, velikog Milerovog prijatelja i navijača Zenita, a od srede i počasnog člana Zvezde.


Gaspromnjeft će, predviđa se, odmah sanirati polovinu duga Crvene zvezde od deset miliona evra, a preostali deo duga prema bankama u Srbiji refinansirati kroz svoju, rusku banku Gasprombank. Funkcionisanje kluba biće na principu Zenita, kojeg su kupili 2005. i za samo pet godina ulaganjima u trenere (Petržala, Advokat, Spaleti) i igrače popeli ga 2008. na postolje Lige UEFA, osvojili Superkup Evrope, dve titule i Kup u Rusiji.


U Crvenoj zvezdi mudro ćute na ovu temu, generalni sekretar Andrija Kleut je "politički" odgovorio:


"Crvena zvezda radi transparentno i javno i ako budemo imali neke nove vesti o produbljivanju i proširivanju saradnje sa Gaspromnjeftom, obavestićemo javnost..."


Crvena zvezda je po imenu i trofejima najveći klub kojim bi Rusi iz ovog koncerna upravljali i, uz izgradnju modernog stadiona, vrednog više stotina miliona evra, plan je da ga vrate u vrh evropskog fudbala.

Preuzimanjem fudbalskog kluba profitiralo bi i Sportsko društvo, pošto postoji mogućnost da Gaspromnjeft finansira i jedan deo troškova Zvezdine velike porodice.  

2024 © - Vesti online