Nedelja 27.03.2011.
06:44
D. Lj. J. - Vesti

Skoplje: Priština opet traži masovne grobnice

Gotovo istovetan zahtev prethodno je bio upućen još sredinom juna prošle godine. I tada su prištinske vlasti tvrdile da u Makedoniji postoje najmanje dve masovne grobnice - jedna na groblju Butel u Skoplju, gde su sahranjena tela ubijenih koje je u Makedoniju donela reka Lepenac, i druga kod pograničnog sela Blace.

Agani "traži" masovnu grobnicu na skopskom groblju

Diplomatski izvori kažu da je "veoma simptomatično" što se upravo sada, nakon povratka predsednika Kosova Bedžeta Pacolija iz Tirane i uoči njegove posete Skoplju, ponovo lansira ovo osetljivo pitanje, ocenjujući da se radi o zloupotrebi za političke ciljeve.


U pogrebnom preduzeću Butel u Skoplju negiraju postojanje bilo kakve kolektivne grobnice slične onima koje su otkrivene na prostorima drugih republika bivše Jugoslavije.


Direktor Butela, Ilija Filipovski kaže da su na groblju sahranjene samo izbeglice koji su 1999. godine umrli tokom boravka u Makedoniji gde se tada nalazilo oko 360.000 izbeglica sa Kosova.


- Mi imamo tačne podatke o svima koji su sahranjeni, kako se zovu, ko ih je sahranio, ko je platio. Sahranjeno je oko 60 osoba, ali više od polovine tela su uzeli njihovi rođaci i odneli na Kosovo. Tvrdim da na groblju Butel nema nijednog tela umrlog od nasilne smrti - decidan je Filipovski.

2024 © - Vesti online