Subota 26.03.2011.
22:53
Beta

Ujedinili se Srbi rodoljubi

Ujedinjeni Srbi iz Makedonije, Crne Gore, Vojvodine, Republike Srpske i Srbije
 

Skup je, kako je saopšteno, održan u jednom hotelu u podgoričkom naselju Zagorič, a na njemu su bili zastupljeni Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori, Srpski narodni pokret u Banjaluci, Srpski narodni pokret u Novom Sadu, Srpski sabor "Dveri" u Beogradu i Srpski nacionalni savet u Makedoniji.


Na skupu je, prema saopštenju, zaključeno da Srbija kao "jaka matična država Srba", treba da osmisli strategiju delovanja "primerenu pojedinim delovima srpskog naroda, srpskim zemljama u okruženju i onim delovima stranih država u kojima su Srbi danas manjina".


Zagovara se takođe delovanje na "etničkim prostorima koji pripadaju Srbima, na kojima su, imperijalnim nasiljem i genocidom, dovedeni u stanje manjinskih grupa".

Stetosavlje se navodi kao jedna od bitnih odrednica srpskog identiteta, a ono podrazumijeva bratstvo, solidarnost, plemenitost i jednakost među Srbima.
 

Nacionalna strategija "srpskih rodoljubivih udružeenja", kako je istaknuto, počiva na četiri ugaona kamena-svetosavskom identitetu, globalnom povezivanju Srba,

"viošeslojnom povezivanju" Srba koji sada nisu u okvirima "srpskih državnih granica" i na osloncu na snažnu matičnu državu.
 

2024 © - Vesti online