Nedelja 27.03.2011.
08:00
RTS

Spavati s ljubimcem ili ne?

Ne preporučuje se spavanje sa ljubimcem
 

Češkanje sa ljubimcem donosi rizik od useljenja nezgodnih insekata na telo čoveka, upozorava izveštaj objavljen u februarskom izdanju Novih zaraznih bolesti (Emerging Infectious Diseases), magazina o zdravlju koji izdaje Centar za kontrolu bolesti, preneo je Si-En-En (CNN).

Neki vlasnici kućnih ljubimaca puštaju životinje u krevet sa njima kao "psihičko opuštanje", međutim, stručnjaci poručuju da tako mogu da uvedu mnoštvo najrazličitijih patogenih organizama u svoje okruženje.

Iako ih obožavamo, moramo biti svesni potencijalih posledica

Patogeni organizmi su insekti koji lako mogu da pređu sa životinja na čoveka i prenesu mu neku zaraznu bolest.

Bruno Čomel, profesor sa Univerziteta u Kaliforniji, objasnio je da je mogućnost zaraze deljenjem ležaja sa ljubimcem retka, ali deca i osobe sa oslabljenim imunim sistemom ipak treba da budu na oprezu.

"Iako je retko, do zaraze može doći i može biti veoma ozbiljna. Ne govorimo o tome da bi uspaničili ili uplašili ljude već da bi bili svesni potencijalnih posledica."

Zabeleženi su slučajevi gde je odrastao čovek spavao sa psom koji mu je neprimetno liznuo ranu i vlasnik je dobio meningitis. Kod jednog dečaka iz Novog Meksika 1974. godine zabeležena je bubonska kuga koju mu je prenela mačka, odnosno zarazni "stanovnici" sa nje.

"Ako imate psa ili mačku o kojima se vodi računa, koji redovno posećuju veterinara, vakcinisani su i očišćeni od parazita, onda je rizik znatno smanjen", savetuje profesor Čomel.

Treba imati na umu da ljubimac donosi psihičku podršku, prijateljstvo i takođe unapređenje zdravlja zbog čestih šetnji na otvorenom. Zato stručnjaci zaključuju da su životinje naši dragoceni saputnici sa kojima se možemo družiti bez bojazni ukoliko o njima vodimo računa.

2024 © - Vesti online