Subota 26.03.2011.
11:32
Beta

Euleks: Ljimaju oduzeti imunitet

Za haške optuženike ne postoji nikakav imunitet
 

Šef Euleksa Gzavije Bo De Marnak se juče sastao sa predsednikom Kosova Bedžetom Pacolijem kako bi raspravljao o mogućnosti ukidanja imuniteta poslanika Skupštine Kosova Fatmira Limaja.

Izvori unutar sastanka su rekli da je Euleks tražio "pomoć predsednika za podnošenje zahteva za ukidanje imuniteta poslanika u Skupštini Kosova", piše list.

Jučerašnji sastanak je održan bez prisustva medija. Portparolka Euleksa Kristina Herodes je samo potvrdila da je sastanak održan ali nije iznela nikakve detalje, dok kancelarija predsednika nije komentarisala sastanak.

Međunarodni izvori Kohe ditore rekli su da je tužilaštvo Euleksa znalo od početka šta kaže Ustav Kosova povodom imuniteta poslanika, ali da se u ovom slučaju ne može referisati Ustavu jer za ratne zločine za koje se sudi u duhu Haškog tribunala nema imuniteta.

"Ljimaj nije uhapšen zbog straha od destabilizacije situacije jer je 16. marta 2011. bilo planirano hapšenje još 11 bivših pripadnika OVK", rekli su izvori ovog dnevnika.

Sa druge strane, misija EU je ponovila da se "još nastavlja da se razjasni pitanje imuniteta ali da to ne sprečava istragu koja se nastavlja".

Protiv Ljimaja, koji je bio jedan od ratnih komandanta OVK, 16. marta je podignuta optužnica za ratni zločin tokom 1998. i 1999. godine u selu Klečka u opštini Mališevo. Istog dana na Kosovu je uhapšeno još 11 osoba takođe optuženih za ratne zločine.
 

2024 © - Vesti online