Subota 26.03.2011.
10:19 >> 10:23h
Beta

Bombardovan radarski centar Libije

Bombardovanje se nastavlja iz dana u dan
 

"Kvart su potresle tri eksplozije jedna za drugom od kojih su se razbila stakla na prozorima. Cilj napada bio je vojni radarski centar koji još gori", rekao je jedan stanovnik predgrađa Tadžura, čija kuća se nalazi na 300 metara od pogođenog centra.

U tom istočnom predgrađu libijske prestonice nalazi se više vojnih objekata koje koalicija svakodnevno bombarduje od početka operacije u Libiji, 19. marta, navodi agencija Frans pres.

Libijska televizija javila je ranije da su sinoć gađani civilni i vojni objekti u Ziltenu, gradu koji se nalazi na 160 kilometara istočno od Tripolija i na pedeset kilometara zapadno od pobunjeničkog grada Misrate.

Takođe je raketama dugog dometa gađana oblast Al Vatia, jugoistočno od Tripolija u kojoj se nalazi jedna vojna baza, javila je libijska televizija bez navođenja šta je pogođeno.

Bombardovanje je počelo 19. marta. napadom Francuske i SAD-a. Prema navodima vlasti u Tripoliju, u bombardovanju je od nedelje do srede poginulo najmanje 114 ljudi a 445 povređeno.

Libijske vlasti saopštile su juče da su spremne na sprovođenje plana Afričke unije koji podrazumeva prekid borbi i dijalog među Libijcima.

Pobunjenici vratili Adždabiju

 

Libijski pobunjenici povratili su jutros strateški grad Adždabiju, na istoku zemlje, javljaju novinari agencije Frans pres sa lica mesta.

 

Odbrambene pozicije snaga libijskog vođe Moamera Gadafija na istočnom ulazu u grad, kojiesu juče bile meta vazdušnih napada, danas su napuštene. Sada se samo vide spaljleni tenkovi.

 

Pobunjenici su glasno proslavljali pobedu vozeći se kroz grad uz stalno trubljenje i podizanje znaka V. Grad je sada miran, navodi AFP. Pozicije vojnika koji podržavaju Gadafija bombardovane su juče popodne. Pobunjenici su iskoristili ovu podršku i krenuli u ofanzivu i ušli u ovaj strateški grad koji se nalazi na 160 kilometara južno
od Bengazija, uporišta opozicije.

 

Gadafijeve snage su iz Adždabije potisnule pobunjenike prošle nedelje tokom ofanzive protiv opozicije koja je držala istočni deo zemlje, i zatim su krenule prema Bengaziju. Napredovanje Gadafijeve vojske zaustavila je, međutim, međunarodna vojna intervencija koja je počela 19. marta.

 


SAD će dopremati oružje pobunjenicima?

Barak Obama - američki predsednik

Administracija predsednika Baraka Obame veruje da je rezolucija UN, koja je otvorila put međunarodnoj intervenciji u Libiji, dovoljno "fleksibilna" da dozvoli takvu pomoć, piše list, pozivajući se na neimenovane evropske i američke zvaničnike.

Prema pisanju lista Đin Krec, nedavno povučeni američki ambasador u Libiji, rekao je da zvaničnici administracije intenzivno razgovaraju o mogućoj pomoći SAD u tom smislu.

List ističe da još nije doneta definitna odluka o tome. Francuska, u međuvremenu, je najavila pomoć u obuci i naoružavanju pobunjenika. Bela kuća najavila je juče da će se Obama obratiti naciji u ponedjeljak u vezi sa strategijom u Libiji, dok su snage koalicije pokrenule novi talas vazdušnih i raketnih napada protiv snaga lojalnih libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Prema najavi iz Bele kuće Obama će, u govoru na Univerzitetu nacionalne odbrane u Vašingtonu, obavestiti Amerikance o dosadašnjoj kampanji u Libiji, planovima predaje kontrole NATO i budućoj politici SAD.

2024 © - Vesti online