DOZET

Kao prvo, poreklo iz Raške je logičan zaključak koji se nameće čitanjem knjige "Naselja i stanovništvo Like" u kojoj se kaže da su u 16. veku na koreničko područje naseljeni stočari iz oblasti Lima i Tare koje su Turci terali pred sobom. Druga teza, po kojoj su sa Kosova nije sasvim netačna (jer oni i potiču od današnje Kosovske Mitrovice - Dmitrovice), ali ne i od Peći.

Naselje Pećani starije je od navedenih, bar u vreme turskih osvajanja Balkana. Prvi spomen o njemu potiče još iz 14. veka. Prema "Plemenskom rječniku ličko-krbavske županije"1915. su zabeleženi Dozeti: u Pećanima (bilo je 30 kuća) i u Krbavici (jedna). U "Karlovačkom vladičanstvu" kaže se za Dozete da su pravoslavni Srbi sa samo jednom slavom - Sv. Dimitrijem.

U "Leksiku prezimena SR Hrvatske", Dozeti su zabeleženi kao najbrojnije porodice u Pećanima (61 osoba) i u Hrkanovcima (Đakovo, 18 osoba), zatim u Đakovu, Garešnici, Novoj Gradišci, Otočcu, Petrinji, Tenji, Vinkovcima i Zagrebu. Kao "Dozeti", zabeleženi su u Dardi (Beli Manastir). 


Dozeti su u Liku stigli preko Dalmacije i delom, preko Hercegovine, ali im je nemoguće ući u trag, jer su prezime verovatno dobili tek po doseljenju. Osim u Hrvatskoj, nigde se više ne pojavljuju - ni u Bosni, ni u Crnoj Gori, ni u Hercegovini. Oni su najverovatnije jedno vreme bili u oblasti paštrovskog plemena Mitrovića, nekad Dmitrovića, gde su prihvatili plemensku slavu Mitrovdan i kasnije se sa njihovim porodicama iseljavali duž mora na sever.

Zbog toga smo uvereni da su u Primorje došli iz današnje severne Grčke i Albanije, a preko Paštrovića i Boke kao tzv. "cincarska" (pra-srpska) porodica s prezimenom Duzi - od koga je u našim krajevima nastalo - Dozet. Samo prezime bi moglo poticati od grčkog "doza", mera za količinu - a budući da su se bavili trgovinom, ne bi trebalo da bude neobično da je upravo po toj reči neki davni predak dobio nadimak.

2024 © - Vesti online