Subota 26.03.2011.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ruske rakete će nišaniti i Beograd

Da li je to pretnja ili upozorenje?
- Raketni štit je legalni cilj ruskih raketa. Ako Srbija dozvoli da uđe u NATO, molim vas, ako nam postave raketne štitove...Onda Rusi nisu krivi, jer moraju da se osiguraju i eventualno brane.

Dragan Todorović


Bez obzira na to što niste pobornik ulaska Srbije u NATO, zar vam se ne čini da je to neka vrsta pritiska?
- Grešite. Nisu Rusi došli da nam stavljaju zabranu ili da nam nešto prete. Razmislite. Zašto ne stave te raketne štitove u Francusku ili Englesku? Jel' znate gde ih stavljaju? Stavljaju ih na poljsku, češku, rumunsku, bugarsku teritoriju. Zašto među tim zemljama mora da se nađe i Srbija?

Da li bi nam članstvo u NATO ubrzao ulazak u Evropsku uniju?
- Postoji izreka "Ne zove se magarac na svadbu da se veseli, nego da tegli". Isto vam je sa Evropskom unijom.

Imate li utisak da nam je Putin poslao poruku - ili uz Ruse ili u EU?
- Treba biti svestan da i u Evropskoj uniji postoje zemlje prvog, drugog i trećeg reda. Mi bi bili među poslednjima. Trebalo bi da se zapitamo da li nam baš to treba. Ruski premijer nam je to nagovestio. Ali, to vam je tako, jednostavno je kroz razgovor poručio - ako baš hoćete, izvol'te u EU!

Voja konačno u Srbiji

 

Haški tribunal će 4. maja saopštiti presudu Šešelju, šta očekujete?
- Očekujemo oslobađajuću presudu. Konačno ćemo ga videti u Srbiji. Za sve te godine nisu mu dokazali nikakve zločine. To samo govori da je u pitanju politička odluka, i da je neko imao interes da Šešelja skloni sa srpske političke scene.

Znate li da su novinari bili uskraćeni da uživo prate Putinovu posetu parlamentu?
- Zgranuo sam se kada sam čuo da im je više od tri sata bilo ograničeno kretanje, i da ništa niste mogli da vide ni čuju. Vlast je smatrala da će tako zaustaviti istinu.

Kako je na to reagovao ruski premijer?
- Na sastanku nam je dato do znanja da sami odlučujemo o svojoj sudbini, jer smo mala zemlja.Verujem da su Rusi prijatelji srpskom narodu. Kada je u pitanju prijateljstvo sa srpskim režimom, to je već neka druga priča.


Najavili ste da ćete Putinu predati pismo, a niste?
- Hteli smo da ga upoznamo sa situacijom u kojoj se nalazi Vojislav Šešelj. Ja nisam stigao da mu uručim pismo jer nisam došao na red. Vreme predviđeno za odgovaranje na poslanička pitanja je produženo, a poslednji je odgovore dobio Mlađan Dinkić. Ipak, Nataša Jovanović se nekako snašla i mimo protokola, na kraju uspela da Putinu uruči pismo.

2024 © - Vesti online