Petak 25.03.2011.
15:07
Press, Vestionline

Radioaktivne čestice stigle u Srbiju

"Radi se o česticama joda-131, koje su nošene vazdušnim strujanjima na velikim visinama i neke od njih su dospele i ovde. Detektovane su vrlo osetljivim instrumentima, znači to čak nije nešto što će zabeležiti sistem rane najave, jer je to praktično na nivou varijacija osnovnog zračenja", objasnila je Radenkovićeva.

Stanje u ''Fukušimi'' i dalje opasno

Radioaktivne čestice, koje dolaze iz japanske nuklearne elektrane ''Fukušima'', stigle su u Evropu preko Tihog okeana i Kalifornije, prvo do Islanda pa potom do Francuske, Engleske i Nemačke. Havarija u elektrani nastala je posle snažnog zemljotresa, koji je bio toliko jak da je pomerio planetu Zemlju.

Ona je naglasila da su zabeležene čestice u toliko malim koncentracijama da se "uopšte ne može govoriti o opasnosti" po zdravlje ljudi.

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije saopštila je da

Japanu 100.000 dinara iz Paraćina

 

Opština Paraćin izdvojila je i uplatila Crvenom krstu Srbije finansijsku pomoć za postradali Japan od 100.000 dinara. Vlada Japana je preko svoje ambasade u Srbiji paraćinskom centru za socijalni rad ranije donirala 27,8 hiljada evra. Reč je o sredstvima za kupovinu specijalnog kombi vozila za prevoz dece sa posebnim potrebama.

današnja ispitivanja pokazuju da je nivo radioaktivnosti u zemlji u granicama prosečnih vrednosti.

"PMF u Novom Sadu, Laboratorija za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja obavestila je Agenciju da je u uzorku aerosola od 24. marta detektovan radionuklid jod-131 u koncetraciji 0,4 milibekerela po jednom kubnom metru vazduha, koja je u nivou varijacija osnovnog nivoa zračenja", navodi se u saopštenju objavljenom na internet stranici Agencije.

Povišena radioaktivnost nije konstatovana ni u uzorcima robe koja se uvozi, a pripadnici MUP-a će na graničnim prelazima obavestiti Agenciju ukoliko se pokaže potreba za proverom kontaminacije lica koja u Srbiju dolaze iz ugroženog područja.
 

Radioaktivno zračenje u Srbiji meri se na travnatoj površini od jednog metra kvadratnog, a normalne doze kreću se od 50 do 200 nanosiverta.

2024 © - Vesti online