Četvrtak 24.03.2011.
21:23
Vestionline

Homen PR Vlade Srbije

"Ova vlada je učinila niz dobrih stvari koje nisu bile dobro medijski propraćene, dok su neke druge, koje su joj zamerane, našle svoj prostor u medijima. Ovi propusti mogu se ispraviti samo potpunim otvaranjem Vlade prema javnosti", rekao je Homen.

Slobodan Homen


On je poručio da članovi Vlade neće biti ograničeni u svom medijskom istupanju, ističući da oni imaju, ne samo pravo, već i obavezu na to.


Homen je najavio da će jedan od prvih koraka koje će preduzeti na novoj funkciji biti vraćanje redovnih konferencija za novinare Vlade Srbije.

Homen će, kako kažu u vladi, nastaviti da obavlja i funkciju državnog sekretara u Ministarstvu pravde.

Od "Otpora" do Vlade Srbije

 

Slobodan Homen je u političkoj karijeri je prešao put od aktiviste "Otpora" do jednog od najčešće citiranih operativaca u izvršnoj vlasti.


Njegov društveni angažman počinje u Studentskoj inicijativi, organizaciji koja je proizašla iz Studentskog protesta 1996/1997., a po osnivanju "Otpora" postaje jedan od lidera pokreta.


Nakon petooktobarskih promena 2000. godine i gašenja "Otpora", Homen je bio jedan od aktivista pokreta koji su se pridružili Demokratskoj stranci.


Na poslednjoj Skupštini DS trebalo je da bude kandidat beogradskih demokrata za člana predsedništva stranke, ali je od kandidature odustao u poslednjem trenutku.
U državnu upravu je ušao po formiranju vlade Mirka Cvetkovića, postavljanjem na funkciju državnog sekretara u Ministarstvu pravde.


Poslednjih godina bio je aktivan i kao član državne komisije za tajne grobnice, odnosno utvrđivanje istine o žrtvama komunističkog režima nakon Drugog svetskog rata.
Homen je rođen 19. aprila 1972. godine u Beogradu, i nakon što je diplomirao na

 

Pravnom fakultetu počeo je da se bavi advokaturom, nastavivši tako porodičnu tradiciju.
Njegov deda Slobodan Subotić osnovao je, naime, 1934. godine advokatsku kancelariju u Beogradu, i bio je branilac na suđenju komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini Draži Mihailoviću, zbog čega je bio proganjan, a nedavno je i rehabilitovan u Okružnom sudu u Beogradu.


Homen je 2007. odlučio da se potpuno posveti politici i prestao je da se bavi advokaturom.


Izvesno vreme usavršavao se i u inosranstvu, a bio je, između ostalog, u SAD polaznik programa znamenite škole "Džon Ficdžerald Kenedi" na univerzitetu Harvard. Bio je predavač na mnogobrojnim seminarima, među kojima su Ekonomije zemalja u tranziciji (Vašington, USIP), Svetski mirovni forum (Japan), Svetski pokret za demokratiju (NED).
 

Govori engleski i francuski jezik, a, prema pisanju medija, vlasnik je jedne od najimpresivnijih kolekcija ordenja Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije.

Premijer Mirko Cvetković je, prilikom rekonstrukcije svog kabineta, najavio da će se u budućnosti sa većom ozbiljnošću voditi računa o načinu na koji se plasiraju informacije o radu izvršne vlasti.


Usvojena su i zakonska rešenja kojima se dodatno reguliše oblast informisanja u Vladi Srbije.


Prema izmenama i dopunama Zakona o Vladi Srbije, u članu koji reguliše predstavljanje stavova vlade u javnosti, članovi izvršne vlasti dužni su da u javnosti izražavaju i zastupaju stavove vlade.


Posebno je naglašeno da tu obavezu ima i član vlade koji je glasao protiv neke vladine odluke.


Tim članom se propisuje i da članovi vlade, državni sekretari ili direktori posebnih organizacija i službi ne smeju da budu anonimni izvori, odnosno da ne smeju da sa medijima komuniciraju tako da se ne može utvrditi ko daje informaciju.


Šef vladine Kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović nedavno je, objašnjavajući implikacije pomenutih zakonskih rešenja, rekao da njima nijednom članu vlade neće biti ograničeno komuniciranje sa predstavnicima medija.


Mihajlović je istakao da se u delu javnosti ove odredbe zakona pogrešno tumače, i da tim zakonskim rešenjem, ne samo što nije otvoren prostor za cenzuru i izvršnoj vlasti, već su stvoreni uslovi za pošteniji odnos ministara i prema javnosti i prema vladi i prema istini.


"Dakle, članovi i službenici vlade će davati informacije, ali će se izbeći eventualna podmetanja, spekulacije i poluistine i to će značajno unaprediti komunikaciju Vlade Srbije sa javnošću, pojačati odgovornost njenih članova u javnim nastupima, što je u interesu istine i demokratije", objasnio je Mihajlović.

2024 © - Vesti online