Četvrtak 24.03.2011.
17:47
Vestionline

Putin ohrabrio Dodika

Milorad Dodik

Dodik je rekao novinarima da mu je drago što se stav RS podudara s stavom Rusije, koja igra značajnu ulogu u Savetu za primenu mira u BiH kada je u pitanju sprovođenje dejtonskog sporazuma.

"Preneo sam ruskom premijeru da mi nismo spremni da prihvatimo da RS bude žrtva evropskih integracija", rekao je Dodik, naglašavajući da RS, a što podržava i Rusija želi doslednu primenu dejtosnkog sporazuma.

Vladimir Putin

Dodik je rekao da je Putinu preneo i jasan stav kada je u pitnaju ulazak BiH u NATO. "Mi ćemo tu odluku doneti na refrendumu, bez obzira što će neki u BiH osporavati to.

Rezultat referenduma biće obavezujući za političare RS kada u narodnoj skupštini budemo donosili tu odluku", rekao je Dodik, navodeći da to sigurno neći biti u skoro vreme.

On je rekao da je ohrabren i ekonomskom saradnjom, kao i spremnošću ruske vlade da obezbedi kreditna sredstva za modernizaciju Rafinerije nafte u Brodu i rafinerije ulja u Modriči, ćiji je vlasnik ruska kompanija "Zarubežnjeft".

Dodik je predvodio delegaciju, koja je sinoć u Begradu razgovarala sa ruskim premijerom. U njoj su bili premijer Aleksandar Džombić i ministar industrije i energetike Slobodan Puhalac.

Dodik je rekao da će u junu boraviti u Sankt Peterburgu, gde postoji mogućnost da se ponovo sastane sa ruskim premijerom.

2024 © - Vesti online