Četvrtak 24.03.2011.
12:59
Vestionline

Japanci sele proizvodnju auto-delova u Kinu?

Oko 70 procenata audo-delova u Kini isporučuju lokalni proizvođači i inostrane komapnije koje imaju pogone u zemlji, prema podacima udruženja kineskih proizvođača automobila. Samo jedan broj delova koji se koriste za motore i elektronske komponente uglavnom se uvoze iz Japana i drugih zemlja, izjavio je predstavnik Državne komisije za razvoj i reforme Čeng Sjaodong.

Suzuki Kizaši - auto japanski a delovi kineski?

Kompanije nisu motivisane za lokalnu proizvodnju ključnih komponenti u Kini, ali zemljotres može da utiče na promenu te prakse ako se suoče sa većim teškoćama u snabdevanju kineskih montažera narednih meseci, kazao je Čeng.

On je podsetio da Kina, kao najveće tržiste i najveći proizvođač kola na svetu, mora da vodi računa o tome i da izađe u susret takvim zahtevima.

Izvršni direktor "Nisana" Karlos Gon izjavio je da je oko 40 snabdevača auto-delovima u Japanu suočceno sa teškoćama i blokirano posle zemljotresa, što otežava napore ponovnog pokretanja proizvodnje.

"Denso" koproracija, "Hitači" i drugi proizvođači delova za automobile suspendovali su veći deo proizvodnje posle katastrofe.


Japanski proizvođači kola učestvovali su sa 23 odsto u isprukama automobila Kini prošle godine, podsećaju agencije.

"Tojota" je najavila da će usporiti proizvodnju u Severnoj Americi zbog prekida lanca snabdevanja posle katastrofalnog zemljotresa. Najveći proizvođač kola na svetu obavestio je dilere u sredu da za sada ne može da objavi do kada će trajati usporen rad pogona u SAD, Kanadi i Meksiku.

Većina delova za "Tojotine" severno-američke pogone stiže od oko 500 snabdevača u regionu. "Tojota" je suspendovala svih 12 fabrika za montažu kola u svetu i odložila predstavljanje dva nova hibridna modela u Japanu. Kompanija izvozi više od polovine japanske proizvodnje u inostranstvo.

"Suzuki" je objavio da će tri fabrike u Japanu biti zatvorene do petka, a "Honda" je suspendovala proizvodnju do 3. aprila.

2024 © - Vesti online