Četvrtak 24.03.2011.
00:19
Srna

Austrija traži zatvaranje nuklearke "Krško"

Austrija insistira na zatvaranju "Krška" jer se nalazi na trusnom području
 

Zvaničnik austrijske opozicione Slobodarske stranke Hajnc Kristijan Štrahe zatražio je i da bude uložen veto na ulazak Hrvatske u EU, ako istraje na održavanju rada elektrane, gde ima polovinu udela.

Ovaj zahtev usledio je posle jučerašnjeg kvara zbog čega je automatski zaustavljen rad elektrane. Stanje u elektrani je nakon jednočasovnog kvara ponovo normalizovano i ona je ponovo priključena na dalekovod.

Štrahe smatra da je korištenje nuklearke "krajnje neodgovorno", jer leži na trusnom području uz poruku da bi njeno današnje automatsko zaustavljanje trebalo pretvoriti u "trajno isključivanje".

Predsednik kluba poslanika Saveza za austrijsku budućnost Josef Bihner i zvaničnik stranke Gerald Gros tvrde da "Krško" predstavlja "smrtnu opasnost, posebno za Korušku i Štajersku" i zatražili su da bude isključena.

Hrvatska ne razmišlja o povlačenju iz nuklearke "Krško", saopštilo je hrvatsko Ministarstvo privrede, rada i preduzetništva, naglasivši da je reč o bezbednoj centrali, koja je priliko slovenačkog ulaska u EU prošla sve testove.

Iz Ministratsva navode da su iznenađeni da je u Austriji započeta kampanja protiv "Krškog".

Iz "Krškog" je saopšteno da je elektrana obustavila rad zbog iznenadnog isključenja 380-kilovoltnog dalekovoda prema Zagrebu i da tom prilikom nije bilo nikakve opasnosti od radijacije.

2024 © - Vesti online