Sreda 23.03.2011.
18:12

Crna Gora: Pritisak pred popis stanovništva

Predrag Popović: Diskriminatorski zakon u Crnoj Gori
 

Lukšić je ranije rekao da pokretanje postupka za oduzimanje državljanstva predsedniku NS treba posmatrati u kontekstu doslednog poštovanja crnogorskih propisa.
 

Popović, u pismu premijeru, tvrdi da crnogorski Zakon o državljanstvu sadrži normu koja je diskriminatorska, jer sankcioniše samo mogućnost dobijanja srpskog državljanstva.


"Uz to, u Zakon je ugrađena odredba retroaktivnosti, koja je nedopustiva u međunarodnom pravu i po međunarodnim pravnim standardima", naveo je Popović u odgovoru Lukšiću.
 

“Ako se pozivaju na poštovanje zakona i propisa, zašto mi nisu 2008. uzeli državljanstvo, kako je moguće da se to pitanje pokreće 15 dana pre popisa, i da se odnosi samo na predsednika stranke, ne slučajno Narodne, i kako je moguće da se postupa selektivno”, upitao je Popović, dodajući da na ta pitanja NS očekuje odgovor od Lukšića.
 

"Međutim, ako su ti zakoni i propisi u očiglednoj suprotnosti sa elementarnim poštovanjem prava svakog člana državne zajednice, onda je legitimno pravo onog na koga se odnosi diskriminatorska norma, da te zakone i propise ne poštuje, i da javno iskaže neslaganje s takvim zakonima", naveo je Popović.
 

Lider NS traži da mu Lukšić saopšti šta misli o sadržaju važećeg Zakona o državljanstvu. Popović je podsetio da je državljanstvo Srbije dobio pre nego je stupio na snagu Zakon o državljanstvu Crne Gore.
 

"Po Zakonu koji je bio na snazi u vreme kada sam primio državljanstvo Srbije, vi ste po automatizmu mogli da mi oduzmete državljanstvo Crne Gore, što niste uradili, iako se danas pozivate na poštovanje zakona i propisa, jer je po tom Zakonu, iz vremena Državne zajednice SCG, držaljanin te države mogao da ima samo državljanstvo Crne Gore ili Srbije", naveo je Popović.

2024 © - Vesti online