Petak 04.12.2009.
22:56
Vestionline, Vijesti, b92

Hrvatska: "Novosti" i na ćirilici

Nedeljenik "Novosti“ izlazi već deset godina, do sada je objavljeno 517 brojeva, ali nije bio dostupan u slobodnoj prodaji. Od sledećeg meseca "Novosti“ će izlaziti u ukupno osam hiljada primeraka, na dva pisma, latinici i ćirilici.

''Novosti' su danas po svom identitetu simbioza manjinske tematike i opšte nacionalnih tema, koje obrađuju novinari koji su po kvaliteti u vrhu hrvatskog novinarstva, dok su neka imena, kao Viktor Ivančić, Marinko Čulić i drugi na vrhu domaćeg novinarstva", rekao je za Index predsednik SNV Milorad Pupovac.

Za početak, "Novosti" idu u cirkulaciji od 8.000 primeraka, od kojih će se 5.000 prodavati preko kioska i kolportera, a 3.000 primeraka će kao i do sada biti namenjeno ljudima slabijeg imovinskog stanja.

 

Za "Novosti" su osim Ivančića i Čulića do sada kao saradnici radili i Vladimir Arsenijević, Boris Rašeta, Igor Lasić, Tanja Tagirov, Jovan Hovan, Srećko Pulig, Igor Mandić, Boris Buden, Bojan Munjin, Dubravko Jagatić i drugi.

"Ćirilica će biti zadržana u jednom postotku, posebno u nekim izdanjima koja će ići prema povratničkim sredinama, kao što je istočna Slavonija. U takvim sredinama će ćirilično pismo biti zastupljenije, a u drugim sredinama će biti manje zastupljeno, ali smatramo da je važna simbolična pristupnost ćirilice, i to zbog uklanjanja osećanja nelagode zbog tog pisma. Svesni smo rizika koji to nosi, a redakcija će se s vremenom postaviti prema reakcijama koje dobijemo", dodao je Pupovac.

'Novosti' su zgodna simbioza između dveju manjina u Hrvatskoj ovoga trenutka, a to je nacionalna manjina, i kako je rekao Viktor Ivančić, racionalna manjina koja ima samostalnost i kritički duh, i mislim da će Novosti biti od velike važnosti u hrvatskom medijskom prostoru", zaključio je Pupovac.

"Novosti" će i dalje biti politički nedeljnik, koji će obrađivati deo tema povratničke tematike.

"Sve srpske teme ujedno su i hrvatske, i one su u središtu interesa ne samo naših, nego i svih drugih novina. Naravno, praćenje tema s kojih vučemo svoj legitimitet ostaće kao neka vrsta našeg zadatka i mandata", rekao je on.

2024 © - Vesti online