Sreda 23.03.2011.
15:23
Vestionline

"Južni tok" gotov do 2015. godine

Zahvaljujući gasovodu "Južni tok", Srbija će dobijati sve veće količine gasa
 

Generalni direktor preduzeća "Južni tok" Marsel Kramer rekao je da će opšta studija izvodljivosti za Južni tok biti završena do avgusta i da će se tada znati tačna trasa tog magistralnog gasovoda.
 

Do 2012. godine biće završene sve projektne radnje, rekao je Kramer i najavio da će se izgradnja tog gasovoda odvijati paralelno u svim zemljama kroz koje Južni tok prolazi.
 

Srbija će, prema njegovim rečima, u decembru 2015. godine dobijati 15 milijardi kubika gasa, a do 2020. će se te količine povećavati. On je podsetio da je Srbija prva izgradila studiju izvodljivosti za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju i da je već formirano zajedničko preduzeće za Južni tok.
 

Gasovod će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a postoje dve varijante za njegov izlazak u Mađarsku, što će zavisiti od konačne trase gasovoda.
 

Kramer je rekao da postoje dve velike prepreke na trasi gasovoda kroz Srbiju, a to su reke Dunav i Tisa, dodajući da je pri određivanju trase vođeno računa o lokalnim specifičnostima zemalja kroz koje prolazi gasovod.
 

On je ocenio da gasovod Južni tok i Nabuko nisu konkurentski projekti istakavši da, ukoliko taj projekat u potpunosti bude uspeo da se razvije, svakako treba da bude realizovan.
 

Direktor Sektora za upravljanje projektima u Gaspromu Leonid Ćugunov ponovio je da će gasovod biti pušten u rad do kraja 2015. godine, a da će do 2019. godne biti povećavane količine gasa do 60 milijardi kubika što će zavisiti od potražnje.

2024 © - Vesti online