Sreda 23.03.2011.
12:39
Blic

Imena doušnika tajnih službi tek 2071. godine!

Do tada namerava, daleko od očiju javnosti, da drži skrivena imena doušnika i saradnika službi, uključujući i one koji su zadatke te vrste obavljali tokom devedesetih, navodi ''Blic'' i postavlja pitanje ko piše novi nacrt zakona o otvaranju dosijea i da li iza njega stoje službe.

Nacrt zakona štiti doušnike: Vuk Drašković
 

Suština novog teksta nacrta zakona o otvaranju dosijea, kako tvrdi Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u potpunosti negira predlog koji je njegova stranka podnela Vladi još 2004. godine, a koji je pre tri meseca prosleđen Skupštini.

- Novi tekst koji je sačinila Vlada, ne znam ko, pitajte Nadu Kolundžiju, potpuna je negacija svega što smo mi predložili, po uzoru na slične zakone postkomunističkih zemalja jugoistočne Evrope. Njihov nacrt zakona štiti doušnike i čini ih nedodirljivim, rugajući se žrtvama tajnih službi. Mi za to nećemo glasati! - striktan je Drašković.

Vlasti predlažu, upozorava on, zakon koji će omogućiti da narednih 60 godina dosijei ostanu zapečaćeni u arhivama tajnih službi.

Na pitanje ko je izmenio tekst nacrta svojevremeno izrađen u SPO-u, Nada Kolundžija, šef poslaničkog kluba DS odgovorila je da se i dalje "razgovara o tekstu jer je važno da se dobije tekst koji će biti primenljiv..."

2024 © - Vesti online