Sreda 23.03.2011.
07:39 >> 10:22h
Press

Vratimo otetu Srpkinju iz Amerike!

Aleksandar Bačko sa ćerkom Katarinom
 

Kako piše beogradski “Pres“, Aleksandar već dva meseca nije ni čuo ni video u Ameriku odvedenu ćerku, a iako je slučaj prijavio svim nadležnim organima, do sada nije bilo nikakvog pomaka. Međutim, nakon pisanja u medijima s njim je kontaktiralo Ministarstvo pravde, koje će, ako ima osnova, po hitnom postupku zatražiti da se maloletna Katarina vrati u Srbiju.


- Aleksandar Bačko nam je u ponedeljak poslao dokumentaciju, ali kako nedostaje još nekoliko dokumenata, čim nam ih prosledi znaćemo da li postoji potreba da se kontaktira s ministarstvom pravde Amerike da se dete vrati nazad - rekli su za “Pres“ u Ministarstvu pravde Srbije.


Naime, po Haškoj konvenciji o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice deteta, čiji je i Srbija potpisnik, odvođenje ili zadržavanje deteta od strane jednog roditelja (ako jedan roditelj samostalno vrši roditeljsko pravo), a bez saglasnosti drugog roditelja radi se o otmici. Kako se navodi u pravilniku te konvencije, nadležni organ zemlje u koju je dete odvedeno reaguje po hitnom postupku kako bi se stanje što pre vratilo na status koji je postojao pre protivpravnog odvođenja deteta.


Aleksandar Bačko rekao je da je juče prvi put od kada su mu odveli ćerku dobio nadu da će je uskoro ponovo videti.


- Ceo slučaj još od januara tapka u mestu i presrećan sam što se posle pisanja “Presa“ Ministarstvo pravde zainteresovalo za moj slučaj. Nadam se da će sve biti u redu i da ću uskoro moći ponovo da vidim moju Kaju - rekao je Aleksandar.

2024 © - Vesti online