Utorak 22.03.2011.
15:18
Press

Tito hteo da pomiluje Dražu

Naivan ili prevaren: Draža Mihailović u zatvoru pred streljanje 

Stari "oznaš" otkrio je još nekoliko spektakularnih stvari, kao što je svedočenje iz prve ruke "da se Tito kolebao oko Dražinog pomilovanja zbog snažnog pritiska spolja".

"Krcun mi je pričao da je pozvao njih nekoliko iz srpskog rukovodstva koji su energično bili protiv. Rekli su mu: 'Ne možemo mi da se obračunavamo s ravnogorskim pokretom, pobismo sve sitnije, a ostavismo živog glavnog.' Zbog toga je Draža bio streljan", rekao je specijalnom tužiocu ovaj svedok ubistva na Adi. On kaže da je Krcun hteo da ga pita šta misli, ali da nije smeo, iako je stekao utisak da je "možda i Krcun tada bio mišljenja da ga treba pomilovati".

"Oznaš": Kalabić izdao Dražu

 

Visoki komunistički obaveštajac potvrdio je tužilaštvu da je Nikola Kalabić izdao Dražu. On je do detalja opisao kako je uz njega išao Radenko Mandić, koji je kada su naišli na neki potok uzeo Dražu da ga prenese. Već teško bolesni čentički vođa tada mu je rekao: "Dok je ovakvih ljudi nismo propali". I onda je usledio šok, objašnjava komunista: "Krenula je pucnjava. Radenko ga je čvrsto uhvatio s obe ruke kad se uhvatio za 'kolt'. On ga je držao ne dajući mu da puca. Kad je shvatio šta radi Draža je vikao da ga ubiju. Shvatio je da ga je ovaj izdao. Na potoku je bio naivan".

Svedok zatim objašnjava kako je organizovao Titovu bezbednost prilikom poseter UN i kako je doveo brodove u Njujork. Broz mi je kasnije dao zlatan sat, sliku i dolare zbog velikog uspeha jer su mu s brodova klicali uprkos brojnim demonstracijama.

Ovaj "oznaš" je bio lični Krcunov prijatelj, a istražiteljima se pohvalio da je spasao život Raći Markoviću "jer je bio u četnicima". Od uticajnih komunista on je poslednji video Dražu. Kaže da nije bio "prebijen ili lomljen".

"Draža je bio grdno iznenađen kad mu je rečeno da će biti streljan, a pogotovo kad je došao berberin da ga brije. Iz toga zaključujem da mu je bilo obećano da će biti pomilovan ili je to možda čuo od advokata ili Mije berberina iz Đušine", navodi se u izveštaju.

"Oznaš" navodi da je za njega Mihailović bio tragična ličnost i da mu je to potvrdio i Bejli, šef prevodilačkog odeljenja u kafeteriji UN.

"Bejli je rekao da je Draža bio njegovo delo. Amerikanci su tražili od njega da uništi neke mostove, na šta je on tražio ogromne količine oružja. Ali hteli su da ga spasu. Čerčil je sprečio evakuacione avione", ispričao je Titov obaveštajac.

2024 © - Vesti online