Utorak 22.03.2011.
12:57
Vestionline

Putin u Beogradu samo na pet sati

Srbija čeka dolazak Putina

Vladimir Putin će se sutra sresti sa Borisom Tadićem, Slavicom Đukić-Dejanović i srpskim poslanicima, a na spisku tema koja će se naći na stolu biće prvenstveno one iz oblasti ekonomske saradnje - "Južni tok", Banatski dvor, nove investicije najveće zemlje na svetu u Srbiju... Putin će još jednom potvrditi da se Rusija snažno protivi jednostranom i nelegalnom priznavanju KiM. Dokle god Srbija bude zastupala ovaj stav, to će raditi i Rusija. Nezaobilazna je i tema bezbednosti u Evropi.

Putinov tenk stigao pre 10 dana 

 

Specijalno oklopno vozilo "zil-41052" kojim će se Putin tokom sutrašnje posete kretati Beogradom dopremljeno je u srpsku prestonicu još pre desetak dana i sve vreme se nalazi pod 24-časovnim nadzorom naoružanih ruskih agenata, piše "Alo!".Lokacija na kojoj je parkirano rusko vozilo, ručno izrađeno specijalno za vrh najveće evropske države, strogo je čuvana tajna, a pristup mu imaju jedino pripadnici jedinice PSB-a (Prezidentskaja služba bezopasnosti).

Putina će na crvenom tepihu ispred Palate Srbija, u 11.20 sačekati predsednik Srbije Boris Tadić, a zatim sledi razgovor u četiri oka, koji bi trebalo da traje oko 45 minuta. Tokom ovog susreta moguće je da ruski premijer pokrene i pitanje odnosa Srbije i NATO, uz iznošenje stava koji Rusija ima prema Alijansi.

Satnicom je predviđeno da se dvojici lidera u 12.15, na plenarnom sastanku dveju delegacija, pridruže i ministri Ivica Dačić, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić Najverovatnije, sa Putinom u Srbiju stižu i šef diplomatije Sergej Lavrov i direktor "Gasproma" Aleksej Miler.

Posle političkog dela posete, prelazi se na ekonomske razgovore. U 13 sati počinje sastanak delegacija vlada koje će predvoditi premijeri Mirko Cvetković i Putin. Sa srpske strane stola sedeće i ministri Nebojša Ćirić i Žarko Obradović. Na kraju sastanka biće potpisana dva sporazuma o naučnotehničkoj saradnji i turizmu. Moguće je da se u Palati Srbija nađu i ministar poljoprivrede Dušan Petrović, ali i nekadašnji šef energetike Petar Škundrić.

U 14 časova Tadić i Putin će se obratiti novinarima. Ovim se program u Palati završava, a premijer Rusije kreće ka Skupštini. U zdanju parlamenta sačekaće ga predsednica Slavica Đukić-Dejanović. Pored predsednika Tadića jedino će ona, od svih srpskih političara, imati priliku da se sa Putinom sretne u četiri oka, a razgovaraće svega petnaestak minuta, na ruskom koji odlično govori, pišu danas "Novosti".

Putin će u Skupštini provesti 45 minuta. Na zajedničkom sastanku koji počinje u 14.45 učestvovaće Slavica Đukić-Dejanović, potpredsednici i šefovi poslaničkih grupa. Svaki od učesnika će imati po nekoliko minuta za obraćanje gostu. 

Poseta SPC i "Beli anđeo" sa Marakane

 

Tokom svoje kratke posete Beogradu moguće je da Putin skrene sa zvanične putanje protokola i sretne se sa čelnicima Srpske pravoslavne crkve. Prema informacijama iz fudbalskog kluba Crvena zvezda moguće je da stigne i na "Marakanu", gde su mu pripremili fresku "Beli anđeo" i crveno-beli dres sa brojem jedan.

 

Skupština ostaje bez skela


Ispred zgrade parlamenta juče se radilo punom parom, a zbog ruskog gosta biće skinut i deo skela za rekonstrukciju koji se nalazi oko samog ulaza. U centralnom holu Skupštine instalirana su dva nova velika ekrana na kojima će biti prenošeno Putinovo obraćanje parlamentu. 

Putin izbegava Hrvatsku

Putin preleteo Hrvatsku

Ruski premijer Vladimir Putin odlučio je pred svoju posetu regionu da pokaže Hrvatskoj da više ne računa na nju kao na ozbiljnog i verodostojnog partnera, piše "Nacional" uoči Putinove posete Sloveniji i Srbiji.

"Prošlonedeljna odluka ruske nacionalne vazduhoplovne kompanije Aeroflot da bez obrazloženja odustane od redovnih letova Moskva-Dubrovnik u periodu od jula do oktobra ove godine samo je potvrda kraha hrvatsko-ruskih odnosa na svim područjima", ističe hrvatski nedeljnik.

Pozivajući se na neimenovai izvor u hrvatskom ministarstvu turizma, list dodaje da odluka Aeroflota da ne leti za Dubrovnik nema veze s ekonomijom, jer bi to bili vrlo isplativi letovi.

"Ruska službena politika je i na ovaj način neposredno pred dolazak ruskog premijera Vladimira Putina u region pokazala Hrvatskoj da više ne računa na nju, a potvrda toga je i otkazivanje susreta hrvatskog predsednika Iva Josipovića s ruskim predsednikom Dmitrijem Medvedevom, zakazanog za proleće ove godine", piše list.

Hrvatski mediji i ranije su pisali da Rusija nije zadovoljna stavovima i ponašanjem Hrvatske u vezi s ulaganjima ili oko projekta Južni tok. U regionalnoj turneji Putin zaobilazi Hrvatsku jer posle današnje posete Sloveniji sutra dolazi u Srbiju.

2024 © - Vesti online