Utorak 22.03.2011.
09:07 >> 11:43h
Press

Benzin skuplji, dizel jeftiniji

Akcize se izjednačavaju, ali benzin poskupljuje

Potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić razgovaraće danas sa evropskim zvaničnicima u Briselu o pitanju primene različitih akciza na naftne derivate u Srbiji. U Ministarstvu finansija juče su rekli da je predlog novog zakona o akcizama završen.


"Predlog je završen, ali ga nije usvojila Vlada Srbije. Nakon što ga usvoji Vlada, proći će i kroz parlament. Ne možemo da kažemo na koji način će akcize biti promenjene, ali će biti izjednačene", potvrđeno je "Presu" u ministarstvu.


Prema pisanju ovog lista planirano je da se vrati stari sistem obračuna akciza od pre 1. januara, što znači da će se stare akcize uvećati za rast cena na malo od 11,8 odsto.


Predsednik Udruženja vlasnika privatnih benzinskih stanica Milan Rakić kaže za da će na ovaj način napokon biti ukinuta favorizacija NIS-ovog benzina zbog nejednakih akciza.


"Sada će se cene uvoznog benzina biti nešto niže, što znači da će građani moći da troše gorivo evropskog kvaliteta pa samim tim i manje habaju svoje automobile", kaže on. 

2024 © - Vesti online