Utorak 22.03.2011.
13:05
Đ. Barović - Vesti

Beograd amnestira zločince?

 Homen je objasnio da će revizija uslediti na osnovu izveštaja izveštaja Tužilaštva za ratne zločine koje ima zadatak da proveri sve dokaze protiv osumnjičenih koje su prikupili nekadašnji vojni sudovi.

Čuvamo kredibilitet države: Slobodan Homen
 



"Provera dokaza i poternica na osnovu kojih se hapse osumnjičeni za ratne zločine neophodni su kako zbog kredibiliteta naše države, tako i zbog činjenice da svi koji su počinili ratni zločin treba da odgovaraju", naglasio je Homen.


Nekadašnji predsednik Vojnog suda u Beogradu, Đorđe Trifunović pita državnog sekretara i odgovorne u Tužilaštvu ako je vojno pravosuđe bilo toliko traljavo, šta su oni radili poslednjih sedam godina koliko su svi ti predmeti kod njih.


- Sva arhiva vojnog pravosuđa je u Tužilaštvu za ratne zločine od 2004. godine. Jel nam oni to kažu da su tek sad počeli da ih prelistavaju - pita ironično Trifunović i dodaje da su napadi na vojno pravosuđe zlonamerni i paušalni.


- Danas je lako kritikovati iz udobnih fotelja kako je nešto moglo da se uradi bolje dok oko vas lete meci ili bombe. Drugo, koja se to država u svetu tako lako poput Srbije odriče procesuiranja zločina nad sopstvenim narodom. To je vređanje žrtava i njihovih porodica, a neka odgovorni u Ministarstvu pravde ili Tužilaštvu kažu da je bilo ko odgovarao za smrt oko 70 golobradih mladića u Sloveniji, u Dobrovoljačkoj u Sarajevu ili kod Tuzle - zaključuje Trifunović. 

2024 © - Vesti online