Ponedeljak 21.03.2011.
15:51
Beta

Fudbalom protiv krize i tenzija

Besfor Jonuzi iz Velikog Trnovca kraj Bujanovca vatreni je navijač fudbalskog kluba "Trnovac" i sa nestrpljenjem je iščekivao utakmicu svog kluba sa klubom Nebeski anđeli, sastavljenog isključivo od pripadnika Vojske Srbije.

Klub Nebeski anđeli registrovan je kao grupa građana iz Vranja i čine ga pripadnici Vojske, a proteklog vikenda gostovao je u najvećem albanskom selu na jugu Srbije u Velikom Trnovcu.

Prvu utakmicu prošle jeseni odigranu u najvećoj srpskoj vojnoj bazi "Jug" pored Bujanovca "Nebeski anđeli" izgubili su sa dva prema jedan, a revanš u najvećem albanskom selu je završen nerešenim rezultatom - jedan prema jedan.

"Atmosfera je uvek dobra u Velikom Trnovcu. Mi uživamo kad igramo i gledamo fudbal u ovom mestu gde mladi ljudi nemaju posao, gde je siromaštvo i gde ima problema ali ovde mi uživamo. To je ono što mi volimo", kaže Jonuzi pred duel sa klubom Nebeski anđeli.

Jonuzi je jedan od više stotina navijača okupljenih u grupi "Agallart" koja je u nedelju gromoglasnim navijanjem uz vuvuzele, baklje, petarde i vatromet bodrila svoj klub.

Sudijski zvižduk za početak utakmice navijači su dočekali sa upaljenim bakljama, vatrometom i bačenim trakama koje su pokrile deo terena.

Među navijačima na stadionu Trnovca, koji inače ima odličnu travu za koju kažu da je stigla iz Švajcarske, nije bilo nacionalnih obeležja. Navijači su skandirali i pevali pesme na albanskom jeziku i kažu za njih da su pesme o klubu i navijačima.

Jedinu albansku zastavu pored ograde stadiona na trenutak je razvio maloletni meštanin koji je nakon upozorenja starijih zastavu sklonio.

Jonuzi kaže da, osim za Trnovac, navija i za beogradski Partizan mada u navijačkoj grupi ne dele svi njegove stavove pa dobacuju da svi navijaju i za Zvezdu. Kaže da se u Velikom Trnovcu teško živi da se mladi školuju ali da nemaju para i da svi jedva čekaju nedelju i fudbalsku utakmicu.

Koliko je zaista teško u opštini Bujanovac pokazuje i statistika po kojoj je ta opština na jugu Srbije jedan od najsiromašnijih opština i rekorder po broju nezaposlenih. U samoj opštini od oko 43 hiljade stanovnika u kojoj 55 odsto čine Albanci bez posla je gotovo svaki peti stanovnik.

"Mi se ovde osećamo odlično ali pošto nemamo para (za klub) mi novac skupljamo od naroda. Treba nam pomoć da se pripremimo za svaku utakmicu da motivišemo naše igrače da pobede na svakoj utakmici", kaže jedan od navijača Trnovca.

U isto vreme jedinom tribinom na stadionu jedan od navijača prolazi sa kartonskom kutijom u koju ostali ubacuju novčanice.

"Sakupimo po 100 evra ali treba nam više. Svako daje koliko ima i može", objašnjava on.

Klubovi Trnovac i Nebeski anđeli takmiče se u regionalnoj ligi Pčinjskog okruga i fudbaleri iz Velikog Trnovca su trenutno prvi na listi dok je klub sastvaljen od pripadnika VS na petom mestu od ukupno 16 klubova koji se takmiče u toj ligi.

Predstavnici kluba "Nebeski anđeli" nisu imali navijače, barem ne one koji su glasno pokazivali za koga navijaju, a nisu želeli ni da govore sa novinarima pre utakmice.

Predsednik kluba Trnovac Nemet Aliju kaže da je klub prošle jeseni u vojnoj bazi Jug dočekan lepo i da je kako kaže "sve bilo sportski". Klub iz Velikog Trnovca ozbiljno se priprema za nastup u višoj ligi a tajna uspeha kluba je prema rečima predstavnika u odličnoj školi fudbala.

"Imamo ponude za izgrače ne samo iz Srbije nego i iz Evrope", kaže on. 

2024 © - Vesti online