Ponedeljak 21.03.2011.
17:56
Vestionline

Kandić: Srbija da sudi samo Srbima

Zašto Srbija da sudi stranim državljanima: Nataša Kandić

Kandićeva je, na okruglom stolu "Interpolove poternice, dokazi i zaštićeni svedoci saradnici", rekla da krivično gonjenje stranih državljana osumnjičenih za ratne zločine u Srbiji nužno ima političke dimenzije, prenose beogradski mediji.


"Utisak u regionu je da ovo tužilaštvo pokušava da kao Slobodan Milošević procesuira ratne zločine na celoj teritoriji bivše Jugoslavije", rekla je Kandićeva, i podsetila da je i Hrvatska godinama na meti brojnih međunarodnih organizacija za ljudska prava zbog činjenice da za ratne zločine predominantno procesuira Srbe, a ne svoje državljane.


"Mislim da srpsko Tužilaštvo za ratne zločine mora da bude fokusirano na svoj osnovni zadatak - na optuživanje onih koji su državljani naše zemlje, a da prikuplja dokaze koji su dostupni kada je reč o srpskim žrtvama i da opominje tužilaštva drugih država da raspolaže čvrstim dokazima i da ona moraju procesuirati svoje državljane", kazala je Kandić.


Prema njenim rečima, slučajeve sa izraženom političkom dimenzijom, poput slučaja Ejupa Ganića, mogu rešiti samo nacionalna pravosuđa država čiji su optuženi državljani, u ovom slučaju pravosuđe BiH, i u tome mu treba pomoći.
 

Kada je reč o reviziji postupaka protiv osumnjičenih za ratne zločine koje su pokrenuli nekadašnji vojni sudovi u Srbiji, Kandićeva je istakla da je Srbiji i srpskom pravosuđu naneta velika šteta zbog toga što taj posao nije ranije obavljen, čime je dozvoljeno da ljudi po poternicama budu hapšeni u inostranstvu a da protiv njih ne postoje dovoljno čvrsti dokazi.
 

"Javnost mora da zna da nikakve izjave prikupljene tokom zatočeništva ne mogu biti validan dokaz, i ne može tužilaštvo podneti zahtev za raspisivanje poternice na osnovu izjave koju je neko dao u uslovima torture", rekla je Nataša Kandić.

2024 © - Vesti online