Ponedeljak 21.03.2011.
13:19
Vestionline

Partizanski komandant ušao u EU

Evro sa likom partizanskog komandanta biće zakonito sredstvo plaćanja u EU
 

Svaka država članica evro-zone u pravilu jednom godišnje može izdati jubilarnu kovanicu u apoenu od dva evra, koja je zakonito sredstvo plaćanja u svim državama EU, a od standardne se razlikuje samo na nacionalnoj strani.


- To je velika stvar za Sloveniju, ona tako jača svoj identitet u Evropi i afirmiše svoje vrednosti Narodnooslobodilačke borbe - izjavio je za Televiziju Slovenije predsednik udruženja antifašista-veterana iz Drugog svetskog rata Janez Stanovnik.
 

Franc Rozman, s partizanskim imenom "Stane" ili "komandant Stane" rođen je 1911. u selu Pirinče nedaleko od Ljubljane, po zanimanju je bio pekar, a učestvovao je u španskom građanskom ratu 1936-1939. godine.
 

Do smrti 1944. nesrećnim slučajem prilikom isprobavanja minobacača bio je komandant glavnog štaba slovenačkih partizanskih odreda.
 

Njegova smrt ostala je pod senkom sumnje, jer se zalagao za formiranje "slovenačke vojske", sa komandama na njihovom jeziku, pa je zato navodno atentat prikazan kao nesrećni slučaj.
 

Postoje i istorijski dokumenti prema kojima ga je čelnik slovenačkih komunista Edvard Kardelj kritikovao i sumnjičio za preterani "revolucionarni teror".

2024 © - Vesti online