Ponedeljak 21.03.2011.
12:39
Večernje novosti

Čuvajte se krađe i u bolnici

Pre nekoliko godina iz Kliničkog centra ukradena i cela WC šolja
 


Bio sam na operaciji u Kliničkom centru, na Urologiji, u Birčaninovoj ulici. Ležao sam tamo, i to u apartmanu, od 24. januara. Poneo sam laptop i na njemu svakodnevno radio. Prvog februara, oko 16 časova, pošao sam u susednu sobu da pitam jednog bolesnika, poznanika, za podatak koji mi je nedostojao. Nije prošlo ni tri minuta kad sam se vratio u sobu i ustanovio da su mi nestali i laptop i mobilni telefon!
 

Sve ovo desilo se arhitekti Predragu Ristiću, profesoru Akademije SPC. Odmah je prijavio krađu upravi bolnice, a sin Sava i policiji. Bio je očajan, jer su se u računaru nalazila sva njegova predavanja i radovi.
 

- Krađa laptopa bila je za mene mnogo veća šteta nego što je njegova materijalna vrednost. Nestali su delovi mog višegodišnjeg rada! Međutim, policija me je iznenadila i obradovala. Vrlo brzo je pronašla lopova i 3. marta mi vratila laptop. Želim i ja, a i uprava bolnice, da javno pohvalimo policiju, jer je krađa mobilnih telefona, pa i skupih stranih lekova nemoćnim, nepokretnim bolesnicima po bolnicama, uzela neslućenog maha - kaže Ristić
 

Pacijenti i zaposleni lopove dele na "dnevne“ i "noćne“. Preko dana kradu bukvalno sve: od toalet-papira, sapuna, daski sa toalet šolja, stolica iz čekaonica, do hidranata za gašenje požara. Noćni lopovi više vole lekove i reč je, mahom, o narkomanima. Preko noći obijaju i ambulante da bi krali opremu koju posle preprodaju "na crno“.
 

Da bi "eskivirali“ obezbeđenja bolnica, lopovi se neretko predstavljaju kao zabrinuta rodbina, ponekad čak nose i torbe ili kese sa "ponudama“. A onda, kad ih niko ne gleda, po sobama i čekaonicama "pajaju“ torbe, novčanike, jakne, telefone... I pacijenata, i njihovih posetilaca.
 

Da u Kliničkom centru Srbije, kao najvećoj bolnici u državi, ima krađa, potvrdio je i portparol ove ustanove Drago Jovanović. Međutim, po njegovim rečima, razmere nisu alarmantne.
 

- Kradu uglavnom lične stvari, ali ne samo pacijenata, već i lekara i medicinskog osoblja. To su sporadični slučajevi, i to uglavnom tamo gde nemamo obezbeđenje. Do sada je najviše krađa bilo u TBC, ali nedavno smo i tamo uveli obezbeđenje, pa očekujemo da se situacija popravi - kaže Jovanović.
 

Potvrđuje da lopovi ne biraju koji će deo inventara da "zapale“, a po KCS se i dalje prepričava slučaj kada je, pre nekoliko godina, ukradena cela WC šolja!

2024 © - Vesti online