Ponedeljak 21.03.2011.
03:50
E.V.

Telohranitelji sa dosijeima!

Marko Nicević

Telohranitelji, uglavnom oni koji su čuvali biznismene s debelim dosijeom, proteklih godina hapšeni su zbog iznuda, pucnjava, droge, otmica, a stručnjaci se slažu da će ovaj problem biti rešen donošenjem zakona o privatnom obezbeđenju.


Bivši telohranitelj pokojnog Željka Ražnatovića Arkana i svedok njegovog ubistva u Interkontinentalu Zvonko Mateović uhapšen je zbog sumnje da je pokušao da iznudi 100.000 evra.

Sa njim je uhapšen i Darko Branković (32) iz Beograda, bivši telohranitelj pevačice Cece Ražnatović, i Ivica Fajferić (28) iz Kladova, a grupa je uhapšena prilikom primopredaje novca. Zbog sličnih "poslova" hapšeni su i telohranitelji Dragana Ace Bulića, Predraga Rankovića Peconija, Andrije Draškovića...


Nepostojanje zakona o privatnom obezbeđenju omogućava da se poslom telohranitelja bave osobe sumnjive prošlosti, koje neretko završe iza rešetaka. Takođe su brojni primeri policajaca koji su za malo veću sumu spremni da upotrebe legitimaciju i službeni pištolj da bi zaštitili sumnjivog biznismena, a neki od njih zbog toga su i izgubili život.


Marko Nicović, nekadašnji šef beogradske kriminalističke policije, a sada član borda direktora međunarodne policije za narkotike, kaže da nedostatak zakona o privatnom obezbeđenju omogućava da i dalje budu pomešane policijske i kriminalne strukture.


- Uz slučaj pogibije telohranitelja Andrije Draškovića, koji je bio policajac, nedavno se dogodila i pucnjava u kojoj su učestvovali Peconijevi telohranitelji, koji su takođe iz policije i vojske. Kriminalci i tajkuni pre biraju policajce za telohranitelje, jer oni imaju pravo da nose oružje i imaju legitimacije, pa ako je potrebno, mogu da ih sprovedu kroz neke punktove kroz koje inače ne bi mogli da prođu - kaže Nicović.


On dodaje da je neophodno što pre regulisati oblast privatnog obezbeđenja, ali misli da to neće biti uskoro urađeno.


- Ova oblast je neuređena još od vremena nastanka parapolicijskih i paravojnih jedinica. U svetu je to uređeno i tamo se zna ko se i zašto bavi tim poslom. Mislim da će kod nas još dugo biti neregulisana oblast privatnog obezbeđenja, zato što to odgovara mnogima - istakao je Nicović.
 

Novac glavni motiv


Najčešći motiv zbog kog pripadnici vojske ili MUP-a obezbeđuju osobe sumnjive prošlosti jeste novac.


- Prosečna plata je oko 40.000 dinara, a tajkun ili kriminalac policajcu bez problema plati 1.000 evra. Osim toga što ima oružje i legitimaciju, policajac može da obezbedi i potrebne informacije iz policije. Setimo se inspektora koji je radio za "zemunce" - kazao je Nicović.

2024 © - Vesti online