Ponedeljak 21.03.2011.
12:05
Đ. Barović - Vesti

Putina ciljaju i islamisti s Kosova

Orhan Dragaš

Zbog čega strahujete da bi Putin bio ugrožen upravo u Srbiji?


- Putin je prvi čovek Rusije, države koja se suočava sa brojnim problemima na svom tlu, države u kojoj su islamski ekstremisti do sada izvršili nekoliko veoma ozbiljnih terorističkih akata i koja vodi pravi rat na Kavkazu. Dakle, neka od organizacija koje se bore protiv ruske vlasti mogla bi da iskoristi da baš u Srbiji pokuša da izvrši napad na Putina. Pored toga, Putina u Srbiji dočekuju kao prijatelja, pa se može očekivati da pažnja snaga bezbednosti ne bude na potrebnom nivou, što bi potencijalni napadači mogli iskoristiti.


Koliko su islamski ekstremisti realna pretnja s obzirom na najnovija dešavanja na Bliskom istoku?


- Takav rizik nikada nije isključen, pogotovo ako se ima u vidu Putinova uloga u ratu na Kavkazu, koji je deo globalnog džihada.

Albanci imaju bolje odnose

 

Koliko su Albanci upoznati sa tradicionalnim prijateljstvom Srbije i Rusije?


- Oni veoma dobro znaju vrednost rusko-srpskog prijateljstva. Ali, i pored toga neki albanski političari i privrednici sa Kosova imaju mnogo bolje odnose sa Moskvom nego cela srpska vlada. To čini da oni mnogo realnije procenjuju poruke iz Rusije, nego zbunjeni srpski političari.

Istovremeno, tvrdite da pretnja može doći i sa Kosova. Kako?
- Mogućnost da kosovski separatistički pokret odluči da napadne Putina nije velika, ali je ne treba isključiti. Ali, pored separatista, na prostoru Kosova i Metohije deluju i islamisti, od kojih dolazi veća i ozbiljnija pretnja.


Opasnost preti jer Rusija nije priznala Kosovo ili?


- Smatram da rusko odbijanje priznanja kosovske nezavisnosti nije dovoljan razlog da ga albanski separatisti napadnu, pogotovo ako se ima u vidu njihova procena da će Rusija priznati Kosovo kada bude imala interesa za to, odnosno kada bude istrgovala sa SAD. Međutim, mogućnost da pripadnici islamističkih organizacija koje deluju na KiM pokušaju napad postoji i treba je shvatiti veoma ozbiljno.


Rusi to znaju?


- Ubeđen sam da ruske obaveštajne službe veoma dobro znaju šta se dešava na Kosovu i Metohiji, iako to njima nije važno područje. Kao što pokazuju da im je Slovenija važnija od Srbije, s obzirom na to da Putin posećuje Srbiju na marginama svoje glavne posete, a to je Slovenija.


Hoće li se obezbeđenje Putina razlikovati od onog koji su imali Bajden ili Medvedev?


- U kvantitativnom smislu neće biti većih razlika, znači biće uključeno oko hiljadu pripadnika svih srpskih službi bezbednosti: BIA, VBA i VOA, pripadnici specijalnih jedinica MUP-a Srbije, Žandarmerije kao i specijalne jedinice Vojske Srbije.   

2024 © - Vesti online