Nedelja 20.03.2011.
07:50
Vestionline

Raste pritisak u reaktoru 3 ''Fukušime''

Predstavnik japanske agencije Hidehiko Nišijama rekao je da dovođenje vode za hlađenje reaktora 3 u nuklearnom kompleksu "Fukušima Daići" možda neće doneti rezultat. Prema njegovim rečima, operateri nuklearke će ispustiti određenu količinu radioaktivnog gasa u okolinu i to će to možda usporiti rad na ponovnom uključenju struje i rashladnih sistema reaktora.

Stručnjaci moraju da puste radioaktivni gas iz elektrane kako bi smanjili pritisak na reaktor u ''Fukušimi''
 


Nišijama kaže da to znači da će porasti nivo radijacije oko nuklearke. Problemi u nuklearnom komplesku nastali su kada su posle zemljotresa jačine 9,0 stepeni Rihterove skale, usled nestanka struje prestali sa radom sistemi za hlađenje ukupno šest reaktora koliko ih ima u Fukušimi.


Japanski zvaničnici su ranije saopštili da je tri odsto goriva iz tri reaktora u "Fukušimi" ozbiljno oštećeno, što ukazuje na to da su se jezgra ovih reaktora delimično istopila. Havarija u "Fukušimi" sada je zvanično na istom stepenu opasnosti kao ona koja se dogodila na ostvru Tri milje 1979. u SAD, kada je došlo do delimičnog topljenja reaktora i manjeg oslobađanja radioaktivnosti. U toj nesreći nije bilo žrtava.


Nuklearni kompleks Fukušima, u prefekturi Ibaraki, oštećen je u razornom zemljotresu i cunamiju 11. marta. Japanski inženjeri su juče uspeli da spoje strujni dalekovod sa reaktorom 2 i pokušavaju da sprovedu struju do njega kako bi sistemi za hlađenje mogli ponovo da prorade.


Inženjeri u Fukušimi se nadaju da će sistem za hlađenje jezgra reaktora i vode u bazenima sa potrošenim gorivom proraditi kada bude obezbeđen dovod struje, ali imajući u vidu razmere oštećena nuklearke, nije izvesno da će sistem proraditi čak i ako struje bude bilo, rekli su predstavnici kompanije ''TEPCO'' koja rukovodi nuklearnim kompleskom.


Uporedo sa tim, inženjeri i dalje pokušavaju da ohlade pregrejane bazene sa potrošenim gorivom u Fukušimi posipanjem vode.

Radijacija u pasulju uvezenom iz Japana

Radijacija je primećena na vrsti pasulja uvezenog u Tajvan iz Japana, saopštili su danas tajvanski zvaničnici, prvi put od nesreće u japanskoj nuklearnoj centrali
izazvane zemljotresom.

Tajvanski centar za nadzor radijacije koji radi u okviru državnog Saveta za atomsku energiju naveo je u saopštenju da su male količine joda i cezijuma nađene u bobu koji je stigao iz Japana u petak.

2024 © - Vesti online