Subota 19.03.2011.
18:29 >> 23:21h
Vestionline

Francuska i SAD bombarduju Libiju!

Počelo je! Prvi vazdušni napad snaga NATO na Libiju

Američki avioni se priključuju

 

Koalicija pet zemalja koju čine SAD, Francuska, Britanija, Kanada i Italija pokreće udare na Libiju čiji je cilj da parališu protivvazdušnu odbranu libijskog vođe Moamera Gadafija, saznaje večeras Rojters iz Pentagona. U okviru operacije "Odisejeva zora" učestvovaće i američki avioni, iako je Vašington do pre nekoliko sati tvrdio da se za sada neće uključivati u vojnu akciju protiv Libije.

 

Oko 25 brodova koalicije, uključujući tri američke podmornice naoružane raketama "tomahavk" stacionirane su u Mediteranu, a u toj oblasti je i pet američkih aviona za izviđanje. Zvaničnik Pentagona, koji je želeo da ostane anoniman, tvrdi da se operacija koalicije trenutno izvodi pod operativnom kontrolom američke komande za Afriku. U prvoj fazi akcije nisu planirani udari u zoni Bengazija, drugog po veličini grada u Libiji.

 

Libijska državna televizija javila da su zapadne snage pogodile naftna postrojenja kod Misrate.

Čitajte nove informacie iz minuta u minut o:

- stanju u libijskim gradovima

- reakcijama iz sveta

- napadima koje predvodi SAD

- libijskoj reakciji

"Vozilo je jasno identifikovano kao neprijateljsko", kazao je pukovnik Tjeri Birkar, opisujući metu kao "vozilo koje je predstavljalo pretnju civilnom.

Američki mediji večeras javljaju da su krstareće rakete "tomahavk" su ispaljene na mete u Libiji. Pentagon je saopštio da su Amerikanci napali libijsku protivavionsku odbranu Libije. Libijska državna televizija izveštava da su meta američih napada civilni objekti u Tripoliju.

Strani izveštači u Tripoliju javljaju da čuju jake detonacije na istoku tog grada i da se vidi vatra na horizontu.

Komentator "Politike" Miroslav Lazanski kaže da je Moamer Gadafi uradio jedinu vojno logičnu stavar u ovoj situaciji - čim je poeo vazdušni napad poslao je svoje snage u Bengazi. Lazanski smatra da će to onemoguićiti dalju akciju francuskih aviona jer će biti teško iz vazduha napraviti razliku između "neprijateljskih", to jest Gadafijevih snaga i snaga pobunjenika.

Kako je cela ova vojna intervencija pokrenuta s ciljem zaštite civilnog stanovništva od Gadafija, bombardovanje ciljeva u Bengaziju, u kojima bi stradali i civili, od misije napravilo fijasko, a najpametnija bi u celom slučaju ispala Nemačka koja je odbila da učestvuje, kaže Lazanjski.
 

Francuska je saopštila da je oko 20 ratnih aviona iznad Libije gde učestvuju u nametanju zone zabrane leta, shodno rezoluciji UN, i kako bi sprečili trupe libijskog vođe Moamera Gadafija da napadaju pobunjenike, saopštilo je francusko ministarstvo odbrane, a javio AFP.

Žene i deca napravili živi štit u Tripoliju

 

Libijska državna televizija javila je da su se građani, među kojima ima i žena i dece, okupili na međunarodnom aerodromu u Tripoliju, verovatno da bi sprečili vazdušne napade, ocenjuje agencija AP. Na snimku libijske televizije vidi se više stotina uglavnom mladića koji na pisti nose zelene zastave i znake podrške Gadafiju.

U operaciji koju je francuska vojska počela danas u Libiji učestvuje 20 aviona, a nosač aviona "Šarl de Gol" sutra će iz Tulona krenuti u pravcu Libije, najavila je francuska vojska.

Nosač aviona na nuklearni pogon, jedini kojim raspolaže francuska mornarica, bio je u Tulonu posle završetka misije u Indijskom okeanu. On će u Libiju krenuti u pratnji dve fregate i jednim tankerom za gorivo, saopštio je portparol generalštaba francuske vojske Tjeri Birkar. Na nosaču aviona biće avioni tipa "Rafal" i "Super".

Prema rečima portparola, u akciji je za sada angažovano 20 aviona, među kojima je osam "Rafala", dva "Miraža 2000-D", dva "Miraža 2000-5" kao i avioni tipa "Avaks" i avioni-tankeri.

Avioni koalicije se okupljaju u Italiji

Nameštanje torpeda na francuskim avionima "Rafal" pred napad na Libiju

Pokreti aviona su danas primećeni u nekoliko vazduhoplovnih baza na severu i jugu Italije uoči vazdušnog napada na snage režima Moamera Gadafija u Libiji, registrovali su fotografi agencije AFP.

Prema italijanskoj novinskoj agenciji Ansa, tri aviona iz sistema za osmatranje i komandovanje "Avaks" spremna su za uzletanje u bazi Trapani (zapadna Sicilija). U toj bazi su se okupili i italijanski borbeni avioni "Tornado ECR" koji su obično stacionirani u Pjaćenci (sever Italije), a specijalizovani su za uništavanje protivavionske odbrane i radara, kao i borbeni avioni "Tornado IDS" iz baze Gedi (sever Italije), i lovci "Eurofajter" iz baze Groseto (centralna Italija).

Pored toga, šest danskih lovaca-bombardera F-16 stiglo je u bazu Sigonela (jugoistočna Sicilija), dok je najavljen i dolazak američkih aviona u bazu Aviano, prenela je ANSA.

Kasno popodne u bazu Trapano stigli su i kanadski vojni avioni, čime se ukupan
broj kanadskih aviona na Siciliji povećao na osam.
 

Ukoliko bude potrebno, borbeni avioni mogu da napadnu vojne ciljeve u Libiji koji "bi doveli u opasnost civile - tenkove", dodao je portparol.

Amerikanci pripremaju "tomahavke"

 

Američki brodovi i avioni koji su stacionirani u Sredozemnom moru danas nisu učestvovali u početnim francuskim vazdušnim napadima na Libiju, ali su SAD spremne da raketama napadnu libijsku protivvazdušnu odbranu, rekli su američki zvaničnici.

Jedan od dva američka zvaničnika, koji su želeli da ostanu anonimni, rekao je da SAD nameravaju da ograniče svoje učešće, bar u početnim fazama, na pomaganje vazdušnim akcijama Francuza i drugih saveznika tako što će onemogućiti libijsku protivvazdušnu odbranu.

Napad na libijsku protivvazdušnu odbranu "tomahavk" raketama je planiran za subotu kasno uveče, rekla su dva američka zvaničnika.

Američki zvaničnik je takođe rekao da učešće SAD zavisi od toga kako će libijske snage odgovoriti na početak vojne intervencije saveznika. Namera je da se "ućutka" libijska protivvazdušna odbrana i onda napadi prepuste drugim zemljama, dodao je on.

 

Na samitu u Parizu SAD, zemlje Evropske unije i arapske zemlje odlučile su danas da se upotrebi vojna sila kako bi se libijski lider Moamer Gadafi naterao da poštuje rezoluciju UN koja od njega zahteva da prekine vatru. 

Odmah posle samita u Parizu koji je završen oko 15 sati po srednjeevropskom vremenu, francuski avioni tipa "rafal" počeli su da nadleću Libiju. 

Gadafijeve snage su pokrenule ofanzivu na Bengazi, drugi po veličini grad u Libiji, koji su građani od jutros počeli masovno da napuštaju. Agencija AP javila je da je iznad Bengazija oboren jedan avion Gadafijevih snaga. Ta agencija je navela da su pobunjenici oborili avion koji je bombardovao njihove položaje i optuzili Gadafija da je narušio prekid vatre koji je juče proglasio.

2024 © - Vesti online