Subota 19.03.2011.
17:35
Beta

Ada: Nećemo ukloniti spomenik Damjaniču

Sporni spomenik Janošu Damjaniču u Adi

Predsednik Opštine Ada Zoltan Bilicki iz Demokratske stranke ocenio je da su kritike na račun lokalnih vlasti zbog postavljanja spomenika proizvod "politizacije" i naveo da je lokalni parlament jednoglasno usvojio odluku o njegovom postavljanju.
 

Pal: Damjanič se osećao Srbinom!

 

Istoričar Tibor Pal rekao je da su navodne Damjaničeve izjave o mržnji prema Srbima zapravo naknadno pripisane tom vojskovođi koji se u revoluciji protiv Habsburgovaca 1848. i 1849. godine borio na mađarskoj strani. Pal je naveo da je reč o istorijskoj ličnosti koja se osećala Srbinom, bila grkokatoličke vere, što, i pored svojih političkih stavova, nije hteo da menja.

Bilicki je podsetio da je kamen-temeljac za spomenik postavljen još u oktobru 2010. godine, zbog čega se niko nije bunio.


Zamenik predsednika opštine Tibor Vilagoš iz Saveza vojvođanskih Mađara ocenio je da su zahtevi za uklanjanje spomenika "politička provokacija".


I Bilicki i Bilagoš su kazali da takvi zahtevi narušavaju tradicionalno dobre međunacionalne odnose u Adi.
 

Protest povodom postavljanja spomenika Damjaniču izrazili su Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine, a Srpska napredna stranka će danas u Adi organizovati protest ispred spomenika.


Spomenik Damjaniču u Adi je otkriven 15. marta, na dan obeležavanja mađarskog nacionalnog praznika, koji se svake godine proslavlja u znak sećanja na mađarsku borbu protiv Habsburgovaca, 1848. i 1849. godine.


Janoš Jovan Damjanič (1804-1849) važio je za vojskovođu koji nije izgubio nijednu bitku, ali navodno i za čoveka koji je mrzeo Srbe, što je, prema pojedinim interpretacijama, u svojim izjavama i naglašavao, iako je poreklom i sam bio Srbin.
 

2024 © - Vesti online